• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

”Räddningstjänsten har kontinuerligt nedrustat sedan dess”

Uppdaterad
Publicerad

Regeringens särskilda utredare för Västmanlandsbranden Aud Sjökvist anser att det är positivt att myndigheterna i år bett om utländsk hjälp i ett relativt tidigt stadium. Däremot riktar hon kritik mot räddningstjänstens resurser. Se klippet med Aud Sjökvist från Morgonstudion.

– Under de senaste femton åren har det skett en kontinuerlig nedrustning inom räddningstjänsten. Hade vi haft en vässad tillsyn hade man förmodligen upptäckt de här bristerna, säger Aud Sjökvist.

Fick en chock

Hon utredde branden i Västmanland 2014 och fick en chock när hon upptäckte hur illa det hade fungerat. Nu undrar hon varför regeringen anser att även de nu aktuella bränderna ska utredas.

– Det finns ett 30-tal utredningar och forskning om branden i Västmanland och man drar samma slutsatser varje gång, säger Aud Sjökvist uppgivet.

Aud Sjökvist som var regeringens utredare av branden i Västmanland anser att man bör arbeta mer förebyggande i skogsbruket. Foto: SVT Nyheter

Ett av problemen är att kommunernas handlingsplaner och resurser inte räcker till, särskilt inte i små kommuner.

– Räddningstjänsten har blivit bättre på att ta hjälp från annat håll och på att agera. I Västmanland avvaktade myndigheterna för länge och branden spreds med dramatiska konsekvenser. För fyra år sedan förstördes skog för en miljard kronor.

Tackat ja till hjälp

Vid de pågående skogsbränderna i år har man inte underskattat hotet och tackat ja till snabb hjälp. I dag kan räddningstjänsten mer om skogsbrandbeteende och kan göra bättre bedömningar om vilka väderförhållanden som ökar risken för bränder, anser Aud Sjökvist.

Kan man förebygga bränder i större utsträckning än i dag?

-Ja, skogsägarna skulle kunna arbeta med förebyggande åtgärder. De kan variera de trädslag som planteras och de kan anlägga brandgator som stoppar en brand. Länsstyrelserna kan utfärda eldningsförbud oftare. Politikerna kan införa strängare regler för skogsbruket, om brandskydd vid avverkning och beredning. Skogen har en stor betydelse i Sverige och står för 11 procent av exportinkomsterna.

Och precis som miljöfarlig industri borde de stora skogsbolagen ha ett eget brandskydd, anser hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.