Enligt SCB har priserna för utrikesflyg ökat med 33 procent jämfört med förra året.
– Aldrig tidigare har priserna på utrikesflyg i april varit så höga som i år. Bara under två månader i hela tidsserien har priserna varit högre, i juli 2018 och juli 2022, säger Caroline Neander, prisstatistiker på SCB.
Även för resor med tåg, båt, charter och biluthyrning var priserna, enligt Konsumentprisindex (KPI), de högsta någonsin under april månad, sedan SCB började mätningarna. Samtliga priser har ökat mer än inflationen som i april var 10,5 procent.
Branschen: Folk reser ändå
Svenska resebranschföreningen som företräder reseföretagen säger att de höga priserna inte överraskar. Ett högt oljepris, en svag krona och att flygbolagen har svårt att rekrytera personal drar upp priserna när efterfrågan på resor samtidigt är fortsatt stort efter pandemin.
Det går att se ett förändrat beteende bland resenärerna, men det är inte kopplat till priset. Det menar Didrik von Seth, vd på Svenska resebranschföreningen.
– Det är inte så att resandet påverkats av prisbilden, utan snarare av det geopolitiska läget. Till exempel är resor österut mindre efterfrågade nu. Det beror på att restriktionerna släpptes relativt nyligen i Kina, och att kriget i Ukraina gör att flygrutterna österut blir lite dyrare och längre, säger han.
Tar revansch efter pandemin
Den höga efterfrågan på resor gäller för samtliga transportmedel, både i och utanför Sverige. Enligt von Seth prioriterar människor att resa just nu trots den pressade ekonomin eftersom det finns ett uppdämt behov efter pandemin.
– Det kanske finns nära och kära som man inte träffat på länge, man kanske ska ut och studera, man vill göra den resan man planerat att göra under pandemin, man kanske vill uppmärksamma en högtidsdag, då passar man på nu, säger han.
Se Didrik von Seths tre tips på hur du får en billigare flygresa i videon ovan.