När det sena tåget från Malmö rullar in på en avstängd perrong på Stockholms Centralstation finns polis, socialtjänst och personal från Migrationsverket på plats för att möta de flyktingar som förväntas anlända med tåget.
De är där för att få kontakt med eventuella asylsökande för att erbjuda hjälp och boende, men på just det här tåget verkar nästan ingen vilja ha den hjälpen. Många av de flyktingar som anländer till Sverige väljer att söka asyl i Malmö eller Göteborg.
– Det är olika på olika tåg, hur många som vill ha hjälp. Men det är ganska många som vill resa vidare till Finland, säger Christian Wigren, enhetschef på Migrationsverket i Hallonbergen.
Riika Ylijukuri, tillförordnad gruppchef på lokalpolisen i Hässelby och Vällingby berättar att polisen främst är på plats för att säkerställa ordningen, så att folk ska känna sig trygga. De bistår också med att lotsa flyktingarna till rätt personer.
– Vi försöker förklara för dem vilka myndigheter som ska göra vad. Vill de till Finland, som många vill, så får de åka till Finland, säger Riika Ylijukuri.
”Måste hjälpa min familj”
En stor grupp irakier står i gångarna mellan perrongerna och väntar på tåget mot Luleå. Tanken är att de ska ta bussen från Luleå till Haparanda och sedan en ny buss över finska gränsen. De tror att de har större möjlighet att få asyl där än i Sverige.
– Nu ska jag åka till Finland. Mitt land är inte säkert och jag måste hjälpa min familj till ett land där det är säkert, säger Saif från Irak.
Alla som vill med tåget har inte biljett, så de får lämna perrongen. Eftersom de inte söker asyl i Sverige får de inte hjälp av Migrationsverket, utan hänvisas till frivilliga hjälporganisationer och privatpersoner.
Försvann i trängseln
Hjälparbetaren Tarek visar oss runt på Centralen. Vi passerar bland annat Röda Korset och en grupp läkarstudenter med en stor resväska med mediciner. Utanför huvudingången myllrar det av människor som behöver hjälp och människor som hjälper till.
– Här samlar vi alla flyktingar och folk som behöver hjälp, där borta finns ett bord med mat och vatten och annat som kan behövas. Sedan har vi en transport- och boendestation, där det finns folk som hjälper till med bostad och skjuts, säger Tarek.
Saif och hans familj tappade bort varandra i trängseln på perrongen, men nu har de hittat rätt vagn och ger sig av norrut. Sedan bär det av mot Finland.