En inzoomad bild på en komule med öppen mun.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Nu ska mjölkkorna på Fröstorps gård bli mer klimatsmarta. Se hur lantbrukaren jobbar för att minska metanproduktionen i deras magar. Foto: SVT

Fodertillsats minskar kornas metanutsläpp: ”Vill hjälpa till att bromsa utsläppen”

Publicerad

Utsläppen av den kraftfulla växthusgasen metan kommer att diskuteras på FN:s klimatmöte COP29 i Baku. I Sverige är det nötboskap som står för de största utsläppen. Det finns dock särskilda foder som minskar utsläppen när korna idisslar. Men fodret är dyrt och subventioneras inte.
– Vi kan inte ta den gröna omställningen själva, säger lantbrukaren Emil Karlsson.

Jordbruket står för större delen av Sveriges metanutsläpp. Framför allt är det djurens fodersmältning som orsakar utsläppen. På Fröstorps gård i Herrljunga lever 600 mjölkkor. Här ska korna nu börja matas med ett fodertillskott som påverkar ett enzym i magen.

– Kan vi hjälpa till att bromsa utsläppen av klimatpåverkande metan från djuren så vill vi göra det, säger lantbrukaren Emil Karlsson.

”Miljarder måste fram”

I en rapport från 2023 skriver Naturvårdsverket att tillskott i fodret är en av få tillgängliga åtgärder för att minska djurens metanutsläpp. I studier har man kunnat minska metanutsläppen från mjölkkor med omkring 30 procent. Fröstorps gård deltar i ett projekt med ett svenskt livsmedelsföretag. Utan deras pengar hade det inte kunnat ske.

– Lönsamheten är inte så stor i lantbruket att vi kan ta den här gröna omställningen själva. Det är miljarder vi snackar om, som ska fram för att jordbruket ska kunna ställa om, säger lantbrukaren Emil Karlsson.

Regeringen vill ha lönsamhet och konkurrenskraft

Landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) tror visserligen på fodertillskott, men inte på att det subventioneras av staten.

– I dagsläget finns inget sådant stöd. Det absolut viktigaste är att vi stärker konkurrenskraften, och ökar lönsamheten.

Är det viktigare än att minska utsläppen?

– Ja, i denna budget satsar vi 746 miljoner mer i jordbruksstöd. Vi har också satsningar på biogas, som också kan förbättra lönsamheten, säger Peter Kullgren.

Vågar sätta press

Även klimatminister Romina Pourmokhtari (L) säger att jordbrukets lönsamhet är viktig, men att hon inte tvekar att sätta press på bönderna.

Är kött- och mjölkproduktion något politiker inte vågar göra något åt?

– Vågar gör vi ju, men problemet är snarare hur ser vi till att vi får rätt effekt. Om effekten blir att svenska bönder lägger ner sin verksamhet, och att vi istället köper in kött som är producerat i andra länder så har vi inte löst problemet i grunden, säger Romina Pourmokhtari.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.