I juli 2012 vidarebefordrade FOI ett mejl till Kungliga Tekniska Högskolan där det framstod som att kontrollmyndigheten för vapenexport, ISP, inte såg några hinder för att vidarelicensiera programvaran Edge.
Men man bifogade inte själva utlåtandet, som i stället gör det sannolikt att en export av Edge, som kan användas för att utveckla massförstörelsevapen, skulle kräva tillståndsprövning.
”Skulle inte förlitat oss på FOI”
I en skarp formulering i den interna rapport som lämnades till KTH:s ledning på fredagen konstateras att ”man normalt utgår från att andra myndigheters utlåtande stämmer /.../ särskilt när det gäller en sakkunnig myndighet”.
KTH:s rektor Peter Gudmundson är självkritisk efter att ha tagit del av rapporten, men anser inte att högskolan utnyttjats som bulvan.
– Med bulvan förknippar jag att man får någon ersättning eller fördel.
TT: Men har KTH blivit förd bakom ljuset?
– Jag vill inte uttrycka det på det viset. Vi skulle kanske inte ha förlitat oss så mycket på FOI, men jag vill inte skylla på dem. Vi borde ha gjort mer undersökningar själva.
Svidande kritik
Rapporten är också kritisk till att FOI för KTH:s räkning fått föra diskussioner på egen hand med det kinesiska forskningsinstitutet CAE. Skolan har också vid flera avgörande tillfällen struntat i att koppla in sin juridiska avdelning, vilket man anser har utsatt KTH för risker.
I rapportens rättsliga kommentar ifrågasätts dessutom hela upplägget som grundlagsvidrigt.
– När man tittar på det här i efterhand så finns det vissa saker som vi skulle gjort annorlunda, säger Peter Gudmundson.
TT har utan framgång sökt FOI:s generaldirektör Jan-Olof Lind.
Omstritt samarbete med Kina
I början av september avslöjade SVT:s Uppdrag granskning att FOI (Totalförsvarets forskningsinstitut) med hjälp av Kungliga tekniska högskolan ville utveckla programvaran Edge tillsammans med ett militärt forskningsinstitut i Kina, CAE. Edge kan användas för att utveckla av massförstörelsevapen, och EU har ett vapenembargo mot Kina sedan massakern på Himmelska fridens torg 1989.
Av flera FOI-dokument framgick upplägget – en återlicensiering via KTH ”med syfte att kunna samarbeta med länder som FOI inte kan eller vill skriva avtal med, till exempel Kina. Detta är förankrat hos gd”, stod det i ett mötesprotokoll från 2011.
FOI:s generaldirektör Jan-Olof Lind förnekar bulvanupplägg. Trots beskrivningen i mötesprotokollet hade Lind inte heller beslutat något sådant, hävdar han.
Inspektionen för strategiska produkter (ISP), vars tillstånd krävs för vapenexport, har invänt mot samarbetet. ISP ansåg också enligt uppgift till SVT att Edge kunde användas till Kinas kärnvapen.
KTH avbröt den 5 september förhandlingarna med Kina.
När Jan-Olof Lind kallades till riksdagens försvars- och utrikesutskott för att svara på frågor om affären dök han inte upp, utan skickade i stället en medarbetare som ersättare.
På fredagen blev KTH:s interna granskning klar, där det riktas skarp kritik på en rad punkter. I nästa vecka ska en motsvarande rapport om FOI:s hantering vara klar.