Just nu pågår en utredning om ett svenskt system för att granska utländska investeringar och resultatet ska presenteras i slutet av 2021. I dag är det svårt för regeringen att hindra utländska förvärv av skyddsvärda verksamheter. Det kan handla om företag inom energiförsörjning, elektroniska kommunikationer eller livsmedelsförsörjning. I dag måste företaget självt varna myndigheterna för problem med köpet.
Kan vara problematiskt
Enligt rapporten från FOI kan investerare vara problematiska beroende på vilket land de kommer från. Det kan till exempel innebära säkerhetsrisker om investeraren kommer från ett slutet, odemokratiskt land som har ett “antagonistiskt” förhållande till Sverige, enligt rapporten. Som exempel på antagonistiska länder nämns Iran, Kina och Ryssland.
Ett förvärv kan till exempel vara problematiskt om det handlar om en verksamhet som är viktig för att upprätthålla samhällets funktioner, som livsmedelsförsörjningen, eller nationell säkerhet, som att sälja teknologi som skulle kunna användas i vapensystem.
Kina står för stor del
Rapporten konstaterar att Kina står för en stor del av direktinvesteringarna i svenska företag. Det listas flera anledningar till att kinesiska ägare av svenska verksamheter kan innebära risker för Sverige. Det både när det gäller Sveriges ekonomisk säkerhet och militära säkerhetsintressen. Kina har använt ekonomiska intressen politiskt och kan monopolisera marknader med hjälp av sin starka ställning på olika marknader.
Ett företag kan vara skyddsvärt från ett militärt perspektiv om de utvecklar avancerad teknik som också skulle kunna användas i vapenplattformar. Det finns exempel på det när det gäller förvärv under senare år. Att bli självförsörjande inom högteknologi är avgörande för Kinas militära förmåga, och företagsförvärv är en av metoderna som kinesiska aktörer använder för att överföra teknologi till Kina.