En kvinna på en middagsbjudning frågar vilken färg ditt anus har. Taxichauffören undrar om dina läppar är äkta. Och den äldre kollegan berättar hur sugen han blir på choklad varje gång han ser dig. Så kan vardagen se ut för många kvinnor i Sverige – enbart på grund av deras hudfärg.
På det nystartade Instagramkontot Svartkvinna vittnar kvinnor om den rasism och okunskap som många av dem möter dagligen.
– Det här kontot behövs eftersom det visar en verklighet som många lever i, men som vissa hävdar inte är sann, säger Annie, som har grundat kontot och egentligen heter något annat.
Snabb spridning
– Om man försöker prata om påhopp får man ofta höra att man överdriver eller är överkänslig. Men det är inte så kul att någon rufsar i ens hår och säger att det är ”fint”, när man redan har blivit rufsad i håret av tre andra människor samma kväll.
Annie startade kontot kort efter kvinnodagen den 8 mars. Redan de första timmarna fick hon några hundra följare. Och när de i sin tur började sprida nyheten, följde snart över 10.000 personer de dagliga uppdateringarna. Samtidigt började allt fler andra svarta kvinnor maila citat ur sin vardag till Annie, i hopp om att de skulle läggas ut.
Hudfärg blir identitet
En av kvinnorna som bidragit med citat till kontot är Steffi Aluoch. Hon upplever att hon ofta förutsätts ta ställning till frågor enbart i egenskap av svart.
– Folk frågar alltid vad jag som svart tycker om saker, fast jag kanske inte alls kan ta ställning eftersom jag är en individ mer än vad jag är min hudfärg, säger hon.
Utbredd okunskap
Även Malidza Larsson har skickat in citat till kontot flera gånger. Hon tror att den exotifiering och sexualisering som svarta kvinnor möter ofta ses som fakta snarare än fördomar.
– Uppenbarligen finns det en okunskap eftersom de frågor man får påvisar att folk inte förstår att vi är av samma art.
Annie, som startat kontot, håller med.
– Det här sättet att tänka är djupt inpräntat i folks huvuden. Det farliga är inte att vissa människor häver ur sig opassande kommentarer, utan att det faktiskt accepteras av samhället.
– – – – – – -
Missa inte: Dokumentären Raskortet, som sänds torsdag 27 mars klockan 20.00 i SVT2. Hur är det att vara svart i Sverige – landet med en självbild som världens mest toleranta och fördomsfria?