Anders Tegnell: ”Får nästan räkna med det när det går så här fort” Foto: Henrik Montgomery/TT

Folkhälsomyndigheten räknade fel – två gånger

Uppdaterad
Publicerad

När Folkhälsomyndigheten presenterade tre olika scenarier för framtida smittspridning innehöll de felaktigheter gällande antalet beräknade dödsfall. Misstaget rättades till under tisdagförmiddagen – bara för att behöva korrigeras ytterligare en gång under kvällen.

– Att man då och då upptäcker att det finns mindre räknefel får man nästan räkna med när det går så här fort. Det viktiga är att man hittar felen och åtgärdar dem, säger Anders Tegnell.

Statsepidemiolog Anders Tegnell menar att felet inte var speciellt allvarligt och förklarar att alla regionala siffror var rätt, men att siffrorna blev fel när ett kalkylblad raderades när man skulle summera allt på riksnivå.

Men det är ju inte första gången ni presenterar fel siffror. Är ni slarviga?

– Nej, det tycker jag absolut inte att vi är. Däremot har vi ganska lite tid på oss att göra sådant här. Hade det levt ett normalt liv hade vi haft det här ute längre och många fler hade tittat på det. Jag måste ändå säga att vi har varit framgångsrika i vårt prognosarbete och legat väldigt nära de verkliga siffrorna om man jämför med många andra prognoser.

Tror du att detta påverkar trovärdigheten för Folkhälsomyndigheten?

– Nej, jag tror inte det. Folk är kloka och inser att vi har bråttom, och att det är underlag som rättas till. Det viktiga är att de här siffrorna sedan inte påverkar det fortsatta arbetet på regional nivå, säger Anders Tegnell.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.