Johanna Sandwall, krisberedskapschef på Socialstyrelsen, och statsemidemiolog Anders Tegnell, Folkhälsomyndigheten. Foto: Claudio Bresciani, TT

Folkhälsomyndighetens prognos: Hundratals behöver intensivvård när det är som värst

Uppdaterad
Publicerad

Belastningen på sjukvården i Sverige kommer att öka markant med hundratals, kanske mellan 500 och 1 000 patienter i intensivvård när läget blir som värst, enligt Folkhälsomyndighetens prognos.

– Framtiden ser ändå hanterbar ut, säger statsepidemiolog Anders Tegnell vid dagens presskonferens.

Folkhälsomyndighetens beräkningar bygger på en modell som tar hänsyn till hur sjukdomen har utvecklats i Wuhan-provinsen i Kina och i Italien.

Enligt den modellen kommer trycket på sjukvården att öka kraftigt. När det blir som värst går inte att säga i dag. Olika regioner kommer också att ha sin topp under olika veckor, men statsepidemiolog Anders Tegnell säger att det i nuläget ser ut som att sjukvården kommer att stå pall.

Coronapandemin

– I dialog med regionerna menar man att det här är en hanterbar framtid.

Enligt beräkningen kommer vården i Stockholm under den mest intensiva veckan behöva vårda omkring 800 personer som insjuknat i covid-19, varav 250 i intensivvård, IVA.

Motsvarande beräkning för Västra Götaland ger runt 650 personer i slutenvård och knappt 200 på IVA. I Skåne är prognosen omkring 500 inlagda och runt 150 i intensivvård medan en mindre region som Norrbotten beräknas få 100 patienter i vård, varav 25 på IVA. Här finns Folkhälsomyndighetens beräkning över hur många personer som behöver intensivvård i de olika regionerna vid toppen av coronautbrottet.

Fördröja spridningen

Väsentligt är nu att fördröja toppen av smittspridningen så länge som möjligt.

– Toppen på kurvan kommer att bli lägre ju längre vi väntar, säger Anders Tegnell.

Skulle prognosmodellerna besannas innebär det att de drygt 500 intensivvårdsplatser som normalt finns i landet överskrids rejält, men Socialstyrelsen bedömer att vården kommer att klara den belastningen.

Omfördelar resurser

– Vi planerar för att kunna ha en kapacitet som är större när den kritiska veckan inträffar. Regionerna jobbar intensivt med att ställa om sin vård, de ställer in planerad verksamhet och utökar resurserna. Vi behöver också jobba smart över landet med de gemensamma resurserna. Vi ska inte ha tomma platser någonstans och överfullt på andra platser, säger Johanna Sandwall, krisberedskapschef Socialstyrelsen.

Kommer ansträngningar att räcka?

- Det tror jag, säger Sandwall.

Statsepidemiolog Anders Tegnell säger att det är möjligt att smittspridningen avtar under sommaren.

– Vår bedömning är att sommaren kommer att ha en stor betydelse, säger Tegnell.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet