Därför kräver V folkomröstning om svenskt Nato-medlemskap

Publicerad

Vänsterpartiet kräver folkomröstning om ett svenskt Nato-medlemskap – övriga partier säger nej.

- När svenska folket röstade på de partier som sitter i riksdagen i dag röstade de på partier som lovade att inte föra in Sverige i Nato, säger Nooshi Dadgostar (V).

Sverige närmar sig ett beslut om medlemskap i Nato. I mitten av maj kommer den säkerhetspolitiska analysen vara klar.

V: Största politiska beslutet

Men nu vill Vänsterpartiet att svenska folket ska få säga sitt i frågan – genom en folkomröstning.

- Det här är kanske det största politiska beslutet som vår generation politiker fattar. Att vi i Sverige ska överge en 200 år lång tradition som har hållit Sverige utanför krig under väldigt lång tid. Svenska folket behöver höra fördelar men också de stora risker som finns med ett Natomedlemskap, säger Nooshi Dadgostar i torsdagskvällens Aktuellt.

Hon poängterar att majoriteten av svenska folket röstat på partier som tidigare lovat att Sverige inte ska gå med i Nato.

- För bara fem månader sedan sa försvarsministern att han aldrig kommer sitta i en regering som föra in Sverige i Nato.

L: Sett detta komma

Liberalernas partiledare Johan Pehrson vill inte se någon folkomröstning. Han anser också att Sverige bör följa Finland om de väljer att ansöka om medlemskap.

- Vi måste se till att Sverige blir en del i detta och då är riksdagen rätt plats att fatta detta beslut. Vi har en debatt i riksdagen, alla partier får bekänna färg och så fattar vi ett beslut, säger Johan Pehrson (L).

Han menar att frågan om Nato redan är välutredd.

– Vi har sett detta komma, vi har argumenterat för att Sverige ska bli medlemmar i Nato. Vi har utredningar, vi har en överbefälhavare som redan för fem år var väldigt tydlig med fördelarna. Detta är debatterat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.