”För många hushåll är det ett förtvivlat läge”

Publicerad

Priserna på bostäder fortsätter att falla, det visar nya siffror från Mäklarstatistik. De senaste tre månaderna har priserna på villor fallit 4 procent och på bostadsrätter fallit 8 procent. Samtidigt är det allt fler husägare som är oroliga för att inte ha råd att bo kvar när boräntorna stiger samtidigt som elpriset skenar.

I augusti sjönk priserna på både bostadsrätter och villor med 2 procent i riket som helhet, jämfört med juli. De senaste tre månaderna har priset på bostadsrätter fallit 8 procent medan villapriserna har fallit 4 procent. Det visar de senaste mätningarna från Svensk Mäklarstatistik.

De stigande boräntor och rusande elpriser som vi sett de senaste månaderna slår särskilt hårt mot husägare. Och nu är det många som oroar sig för att få ihop privatekonomin på grund av de snabbt stigande priserna.

”Kostnadschocken”

På organisationen Villaägarna har man märkt av oron på grund av prischocken.

– För många hushåll är det ett förtvivlat läge. Den här kostnadschocken har vi nog aldrig sett tidigare, säger Daniel Liljeberg, samhällsekonomisk chef på Villaägarna, och fortsätter:

– Människor berättar för oss hur de funderar på att sälja huset, för man inser att man inte kan bo kvar med det nya kostnadsläget.

Men bör man inte ha en rejäl buffert som husägare och räkna med att kostnader kan höjas?

– Naturligtvis måste man det. Man binder räntor och binder elpris och gör allt man kan, men när vi får elräkningar på 20 000 – 25 000 kronor enskilda månader så är det väldigt svårt för enskilda hushåll att förbereda sig.

Ännu lägre bostadspriser

Och många prognosmakare tror att priserna på bostäder kommer att fortsätta falla. Senast i raden är mäklarfirman Erik Olssons bostadsindex som visar att visningsbesökarna inte varit så negativa vad gäller prisutvecklingen sedan 2011. Hela 67 procent av de tillfrågade i den undersökningen räknar med att priserna går ner under det kommande året.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.