Diskussionen om överförskrivningar av läkemedel har pågått i åratal. Redan 2010 angav riksdagen att frågan ”måste lösas” med ett gemensamt receptregister för alla läkare. Men lösningarna har dragit ut på tiden.
Nu varnar flera experter för att kontrollen av patientjournaler brister – samtidigt som aktörerna på vårdmarknaden ökar markant.
– Det måste finnas lagar som ger möjlighet att dela all information som patienten vill dela. Dagens tekniska lösningar är uppbyggda utifrån gårdagens lagstiftning men inte heller dagens lagstiftning gör det möjligt att enkelt dela information över regiongränser, säger Mikael Hoffmann, läkemedelsansvarig Svenska Läkaresällskapet och chef för stiftelsen NEPI.
Förseningar och brister
2018 inleddes arbetet med den så kallade Nationella läkemedelslistan. Listan skulle ge en samlad bild över hur mycket läkemedel som skrivs ut och till vem – oavsett var i landet det skett.
Lagen om den Nationella läkemedelslistan skulle sättas i drift 2020 men sköts upp av regeringen. Och nu dröjer det minst två år innan landets regioner ska ansluta sig till systemet.
Till dess får läkarna förlita sig på andra system, som den nationella patientöversikten, NPÖ. Problemet är att inte alla är anslutna och att registret är svårläst.
– NPÖ innehåller inte all information från patientjournalerna utan gör det bara möjligt att med patientens medgivande läsa det som varje region beslutat att dela. Det gör att det ligger ett stort ansvar på respektive läkare att ta reda på tillräckligt med information inför en förskrivning, säger Mikael Hoffmann.
”Vill såklart inte att det ska synas”
Niklas Eklund är ordförande för Stockholms Brukarförening och har ägnat flera år åt att lyfta debatten om missbrukares situation. I sitt jobb kommer han ofta i kontakt med personer som vänt sig till nätläkare.
Han ser stora problem med journalsystemen som han anser inte är tillräckligt sammankopplade.
– Det är vansinne att inte alla läkare i Sverige kan se var patienten tidigare varit. Men den som använder narkotika för att få ett rus vill så klart inte att det ska synas.
Hör Niklas Eklund berätta om bristerna i systemet i klippet.
Vet du mer? Kontakta SVT:s granskande reportrar.
FAKTA: ÖKNING AV NARKOTIKAKLASSADE LÄKEMEDEL
Nätläkarnas förskrivningar av narkotikaklassade läkemedel ökade med 149 procent i region Stockholm mellan 2017 och 2020. Det visar statistik som SVT Nyheter tagit del av. Detta trots att i princip alla digitala vårdbolag uppger att de inte skriver ut narkotiska mediciner via nätet.
I september 2020 öppnade Kry sin fysiska vårdcentral i Stockholm, men det har inte påverkat ökningen.
En genomgång av Region Stockholm visar också att ökningen av nätläkarnas förskrivning av psykofarmaka ökade markant mellan 2019 och 2020.
I Region Skåne ökade förskrivning av narkotiska läkemedel med 146 procent mellan 2017 och 2020. För icke-digitala vårdgivare minskade förskrivningen däremot, med knappt en procent.
I Västra Götaland minskar förskrivningen av narkotiska läkemedel för både digitala och icke-digitala vårdgivare mellan 2017 och 2020. Minskningen för digitala vårdgivare var 17 procent.