Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Idag är Emma fri från drogerna. När hon ser tillbaka på tiden önskar hon att läkarna hade satt stopp för förskrivningen av tabletter. Foto: Fredrik Larsson/SVT

Emma tog 60 tabletter om dagen – fick flera recept i veckan

Uppdaterad
Publicerad

Emma Forslind parkerar utanför sjukhuset i Marbella. Minuter senare är hon kliniskt död. 

Hon minns inte bilresan dit eller vad hon sa till barnen innan hon åkte. Hon vet bara att hon svalt så många tabletter att hon förlorat känseln i kroppen.

En adrenalinspruta får Emmas hjärta att börja slå igen. När hon öppnar ögonen ligger hon på sjukhusets akutavdelning, omgiven av spansk vårdpersonal.

– Läkarna sa att jag hade dött om jag inte varit så nära sjukhuset. Jag minns att jag tänkte: hur ska jag kunna dölja det här?

SVT Nyheter granskar

Ständig jakt på droger

Det är sommaren 2018 och Emma Forslind har åkt på semester med familjen. Resan som skulle bli ett avbrott från drogerna blir istället en påminnelse om hur illa allt är.

När hon återvänder hem till Falkenberg fortsätter jakten.

De muskelavslappnande tabletterna hon blivit beroende av heter Paraflex. De är inte narkotikaklassade men livsfarliga i kombination med antabus som hon tar på grund av tidigare missbruk. Missbruk som startade efter att hon medicinerats för flera förlossningsskador.

– Paraflexen gav mig ruset som jag jagade. Dessutom gav de inte utslag på drogtesterna. Det var perfekt, säger hon.

60 tabletter om dagen

Emma tar kontakt med flera läkare och vårdcentraler för att få medicinen utskriven. För det mesta får hon nej. Tills hon kommer i kontakt med nätläkarbolaget Medicheck.

– De ställde aldrig några frågor. De bara skrev ut.

Under 2017 och 2018 får hon närmare 2 000 tabletter Paraflex utskrivet av två olika läkare på företaget. När det är som värst tar hon 60 piller om dagen. Den rekommenderade maxdosen för långvarigt bruk är fyra.

– Jag fick muskelryckningar, sov mycket djupt och hade extremt högt blodtryck. Hela min kropp kliade, säger hon.

Fick tabletter varannan dag

I augusti 2018 tar hon en överdos av Paraflex i ett försök att ta sitt liv. Men utskrivningarna från Medicheck fortsätter.

Utdrag från Emmas medicinlista visar hur en smärtspecialist skriver ut hundratals tabletter i veckan – ibland så ofta som varannan dag:

Emmas mamma anmälde utskrivningarna och begärde ut sin dotters läkemedelslista. Där framgår att det skedde flera utskrivningar i veckan. Foto: SVT

”Risk att någon dör”

Läkarna blir chockade när de mäter Emmas värden i blodet i oktober 2018. Missbruket av Paraflex och antabus har slitit så mycket på hennes lever och hjärta att hennes liv är i fara. 

Hon blir körd till ett behandlingshem av sin mamma och syster, där hon blir ren. Men konsekvenserna av pillermissbruket kommer hon alltid att leva med.

– Det är jag och ingen annan som är ansvarig för mitt liv. Men det ska inte vara så här enkelt att få ut läkemedel. Risken är att någon dör om det fortsätter så här.

Läkaren kritiserades av Ivo

I ett Ivo-beslut från 2020 riktas skarp kritik mot läkaren på Medicheck. Enligt Ivo gjordes förskrivningarna av Paraflex och sömnmedel ”utan närmare undersökning och utan att överväga risker med behandlingen”.

I ett svar till myndigheten skriver läkaren att hon frågade Emma om andra läkemedel men att ”patienten förnekade såväl andra vårdkontakter som bruk av andra läkemedel”.

I Ivos beslut framgår dock att läkarens uppgifter är osäkra, eftersom det gjorts ändringar i Emmas journal i efterhand. Enligt bolaget handlar det snarare om ”rättelser”.

SVT har vid flera tillfällen försökt boka in en intervju med Medichecks ledning. De vill inte träffa oss men skriver i ett mejl: ”De ärenden som förekommit 2020 är granskade, hanterade och avslutade av Ivo. De frågor Ivo ställde i respektive ärende har vi besvarat och i förekommande fall åtgärdat.” Vd:n skriver också att ”varje fall av felförskrivning är ett misslyckande”.

Vet du mer? Kontakta SVT:s granskande reportrar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT Nyheter granskar

Mer i ämnet