I våras stoppades en man av polis i Norrtälje med cirka 270 kilo dynamit i bilen. Delar av det hade han kunnat köpa – trots att han inte hade något giltigt tillstånd.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I våras stoppades en man av polis i Norrtälje med cirka 270 kilo dynamit i bilen. Delar av det hade han kunnat köpa – trots att han inte hade något giltigt tillstånd. Foto: Polisens förundersökning/SVT

Företag med ogiltigt tillstånd fortsatte köpa sprängmedel

Uppdaterad
Publicerad

Det finns stora brister i kontrollerna som görs vid försäljning av sprängmedel. I en aktuell härva med stulen dynamit hade en av de dömda männen kunnat fortsätta handla med ogiltigt tillstånd i över ett års tid.

Mannen som arbetat som bergsprängare dömdes nyligen till fängelse i fyra år och nio månader för synnerligen grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor.

I våras stoppades han av polis i Norrtälje med cirka 270 kilo dynamit i bilen. 125 kg hade köpts av en annan bergsprängare som stulit det från sin arbetsplats.

Resten hade han köpt från företaget EPC – trots att hans tillstånd var ogiltigt sedan över ett år då han inte skickat in uppgifter sedan regelverket skärptes. 

– Det är stora risker om det brister i kontrollen av dynamitsprängämnen med tanke på att de inte bara används till legala ändamål utan även sprids i kriminella kretsar, säger åklagare Lotta Karlsson, som utrett fallet.

Kunde köpa från flera företag

Av förundersökningen framgår att mannen genom sitt företag vid olika tillfällen köpt hundratals kilo sprängmedel från EPC och två andra leverantörer sedan hans tillstånd blev ogiltigt.  

-  När vi har fått in ett tillstånd så finns det inga återkopplingar, om vi inte skulle bli direkt kontaktade. Men mig veterligen har vi aldrig blivit kontaktade kring ett indraget tillstånd, säger Patrik Norén, vd EPC Sverige.

Kommunerna utfärdar tillstånden för de flesta företag som köper sprängmedel. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap har tillsyn över de flesta försäljarna.

MSB: ”Stort problem”

Enligt MSB finns det idag varken krav på kommunerna att informera säljarna om tillstånden ändras eller krav på försäljarna att löpande kontrollera med kommunerna.  

– Det är ett stort problem som vi måste stoppa. Det vi jobbar med nu som kan vara en lösning är ett nationellt register över alla tillstånd, säger Rolf Weinander, handläggare på MSB.

Enligt domstolen visar chattar att den dömde bergsprängaren skulle sälja vidare sprängmedel, men han nekar och säger att det skulle användas till ett arbete. Domen är överklagad av mannen som säger att han inte visste att tillståndet var ogiltigt när han fortsatte att handla. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.