En delad bild som visar två sektioner. Till vänster syns den tidigare försvarsministern Mikael Odenberg (M). Till höger visas en rad vindkraftverk som står på havet, med en grå himmel i bakgrunden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tidigare försvarsministern Odenberg (M) om stoppade vindkraftsparkerna: ”Ett energipolitiskt haveri” Foto: SVT / TT

Förre försvarsministern Mikael Odenberg (M) rasar mot stoppade vindparkerna

Uppdaterad
Publicerad

Försvarsmakten menar att vindkraft i Östersjön kan riskera rikets säkerhet, men den tidigare försvarsministern Mikael Odenberg (M) tycker att det går att kombinera ett starkt försvar med effektiv elproduktion.

– Det finns motstående intressen men de går att förena, säger han i SVT:s Aktuellt.

Regeringens besked kom förra veckan. Samtliga 13 vindkraftparker som var tänkta att ligga i Östersjön får inte tillstånd, något som motiveras med att vindkraftverken kan störa försvarets förmåga att upptäcka, och svara på en attack från främmande makt.

Den tidigare moderate försvarsministern Mikael Odenberg kallar nu beslutet för ”närmast katastrofalt, tangerande till självskadebeteende”.

– Det är ett näringspolitiskt och energipolitiskt haveri, och försvarspolitiskt betyder det ingenting, säger Mikael Odenberg (M).

Enligt Odenberg är Sverige, och framförallt de södra delarna, beroende av elen som vindkraftparkerna skulle generera.

– Man lägger en död hand över en hel industri i hela Östersjön.

”Vore hål i huvudet”

Men försvarsmakten menar att placeringen av vindkraftverken skulle påverka både radarsystem och möjligheten att signalspana med flygplan negativt.

– Även Sverige kan drabbas av krig och då måste man lyssna på försvarsmakten, säger Kristdemokraternas försvarspolitiska talesperson Mikael Oscarsson.

– Om de säger att detta halverar tiden att hinna se en kryssningsrobot, vore det hål i huvudet, det vore oansvarigt att inte lyssna.

Får inte skymma sikten mot Kaliningrad

Istället för att skrota planerna på kraftverken bör regeringen hitta en lösning tillsammans med försvarsmakten, menar Mikael Odenberg.

– Det finns tekniska lösningar, det finns kompensatoriska lösningar, utformningar av produktionsanläggningar som kan utvecklas och de kan användas som en bas för sensorer, säger han.

Men Oscarsson är kritisk till de så kallade kompensatoriska lösningarna och menar att sensorer på vindkraftverken skulle göra de till militära mål.

– Det går bra på Västkusten och det går bra norröver. Men vi får inte skymma sikten mot Kaliningrad, säger han.

Mikael Odenberg har tidigare varit generaldirektör för Svenska kraftnät och jobbat i energiteknikbranschen. Han har inga ekonomiska- eller styrelseengagemang inom energisektorn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.