• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Genrebild. Det dröjde över ett år innan alla drabbade informerats om dataintrången. Foto: TT

Försenade informationen till brottsoffer kom ut – efter ett år och frågor från åklagare

Uppdaterad
Publicerad

Trots ett särskilt beslut hade rader av brottsoffer inte fått information om att de utsatts för dataintrång. Informationen kom inte förrän ett år senare – efter frågor från medier och internutredare.

När SVT tidigare i år granskade dataintrångshärvan visade det sig att en rad myndigheter, organisationer och företag inte fått kännedom om att de varit drabbade.

Redan ett år tidigare hade åklagare beslutat om en särskild informationsinsats, men fortfarande hade informationen inte nått alla, vilket både SVT och Kvällsposten uppmärksammat.

Jättelik dataintrångshärva

Fördröjningen anmäldes

I oktober meddelade polisen att fördröjningen anmälts till avdelningen för särskilda utredningar, en fristående avdelning för ärenden där poliser misstänks för brott.

SVT har tagit del av den utredning som gjorts. Det visar sig nu att informationen har spridits – men först efter att utredare börjat ställa frågor till de ansvariga.

”Informerat ett antal”

Den 27 oktober uppger en polischef vid Nationella operativa avdelningen att ”Säpo har informerat några målsägande med stort skyddsvärde. Noa har informerat ett antal men det stora antalet har inte informerats. Vi hoppas under nästa vecka kunna göra ett utskick med information till samtliga målsägande”.

Några veckor senare uppdateras läget: ”Skriftlig information gick ut till nästan alla målsäganden (85-90 %) under fredagen 171 110, resterande skulle skickas ut under början av vecka 46”.

Det har då gått över ett år sedan Noa och Säpo själva slog larm om att de drabbade måste informeras ”så snart det är möjligt”. Annars fanns risk för ”avsevärda ekonomiska konsekvenser samt konsekvenser för privatpersoner avseende deras personuppgifter”, och även för att allmänhetens förtroende för polisen skulle skadas.

Ingen förundersökning

De ansvariga förklarar förseningen med att ”det har tagit tid att kvalitetssäkra målsägandelistan”.

Åklagare Anders Jakobsson beslutar i november att inte inleda någon förundersökning om misstänkt tjänstefel. Han skriver till SVT att han ”tittat på ärendet och det har gått ut underrättelser till målsäganden varför jag beslutat att inte inleda förundersökning”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Jättelik dataintrångshärva

Mer i ämnet