Rosenbad i Stockholm. Regeringskansliet finns bland kunderna till företaget som fått dokument läckta. Foto: TT

Dokument läckte från bolag som jobbar för regeringskansliet och försvaret

Publicerad

Bland bolagen vars dokument läckt i den stora dataintrångshärvan finns IT-jätten Atea. Bolaget har bland andra försvarsmakten och regeringskansliet bland sina kunder. Men enligt regeringskansliet har Atea inte informerat om läckaget.

Atea är en storspelare bland IT-aktörer och säljer tjänster till en rad offentliga institutioner i Sverige. Bolaget vill inte svara på några frågor om eventuella dataintrång, men SVT Nyheter har tagit del av två dokument som läckt från företaget.

Det ena är ett internt protokoll inför Ateas deltagande i en stor offentlig upphandling. Bolaget beskriver bland annat sina egna fördelar i upphandlingen, och hur de nuvarande leverantörerna är föremål för ett omfattande missnöje. ”Stort missnöje hos användarna med befintlig leverantör. /XX/ är en trolig konkurrent i denna upphandling” heter det.

Jättelik dataintrångshärva

Allvarliga konsekvenser

Säkerhetskonsulten Dick Malmlund menar att det kan vara mycket allvarligt för ett bolag om denna typ av dokumentation kommer på drift.

– Då kan motståndaren lägga upp taktiken med facit på hand. Det är som att spela en fotbollsmatch och veta var de andra kommer att stå, det är bara att runda dem, säger han.

Upphandlingens värde anges till en miljard kronor, och i slutänden vanns kontraktet av en konkurrent till Atea.

Uppgifter om kontaktpersoner

Bland de läckta dokumenten finns också delar av Ateas kundregister med namn, titel och mejladress till kontaktpersoner inom bland annat Försvarsmakten, Trafikverket, Domstolsverket och Regeringskansliet.

Regeringskansliet uppger att man inte informerats av Atea om att dokument med information om kunderna kommit på drift. ”Såvitt vi känner till har Regeringskansliet inte fått någon sådan information av Atea” skriver Regeringskansliets presskommunikatör Johanna Aschan till SVT Nyheter.

Atea vill inte kommentera uppgifterna om läckta dokument. Bolaget har tidigare bara medgett att man drabbats av ett bedrägeriförsök i härvan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Jättelik dataintrångshärva

Mer i ämnet