Forskare: ”Folk jobbar även när de inte är kontrollerade”

Publicerad

Efter pandemin vill de flesta fortsätta arbeta hemifrån, visar en ny internationell studie.

Enligt Lena Lid Falkman, Forskare i arbetslivsvetenskap, visar forskning att hemarbete främjar både produktivitet och effektivietet.

– Det är den stora myten vi har spräckt, folk jobbar även när de inte är kontrollerade. De levererar hemifrån, säger hon till SVT.

I takt med att arbetsgivare har kallat tillbaka sina medarbetare till arbetsplatserna har frågan om distansarbetets framtid blivit en het fråga.

I en ny studie där 25 länder inklusive Sverige ingår, uppger en klar majoritet att de vill fortsätta arbeta hemifrån även i framöver.

– Vi har vant oss vid det. Nu när vi har digitala möten i stället för vanliga är det svårt att sitta på ett kontor och få det att fungera. Då vill många sitta hemma. Det verkar vara bestående, säger Lena Lid Falkman, Forskare i arbetslivsvetenskap vid Handelshögskolan och Karlstads universitet, i SVT:s Morgonstudion.

Men frågan har splittrat arbetsgivare, chefer och medarbetare, menar hon.

– Jag har gjort en studie i Sverige som visar samma sak. Chefer och arbetsgivare vill ha tillbaka folk och medarbetare vill jobba hemifrån, säger hon.

”De levererar hemifrån”

Några av punkterna som diskuteras är huruvida produktivitet, effektivitet och organisationskultur påverkas.

– Och det är den stora myten vi har spräckt, folk jobbar även när de inte är kontrollerade. De levererar hemifrån, den stora majoriteten gör det, säger Lena Lid Falkman.

Samtidigt går trenden mot att fler arbetsgivare erbjuder möjlighet till hemarbete och att framtidens arbetsplatser anpassas till just det.

  – Vi är olika, vi bor olika och har olika förutsättningar för att jobba hemma. Vi är i olika faser i livet. För föräldrar och småbarnsföräldrar som jobbar hemifrån underlättar det massor för att få ihop livspusslet. Det kan vara olika faser i livet som det passar att jobba hemifrån, säger Lena Lid Falkman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.