Universitet Stanford i Kalifornien har i ett internationellt forskningssamarbete undersökt arbete från hemmet globalt, bland annat Sverige.
– De anställda blir nöjdare, företagen effektivare och miljön kan skyddas, säger Nicholas Bloom, professor i nationalekonomi på Stanford.
Men alla kan inte få del av fördelarna, menar han:
– Det finns ett problem med jämlikhet. Rikare människor får jobba från hemmet medan fattigare människor inte får det.
Nya siffror från SCB bekräftar också att det var så i Sverige under pandemin. Av de med eftergymnasial utbildning kunde mer än var tredje person jobba hemma, medan bara ungefär en av tio av dem som hade högst gymnasiekompetens kunde sköta arbetet från hemmet.
Mer effektivt att jobba hemma
I resultatet av det internationella forskningsprojektet hamnar Sverige i stort sett på det genomsnittliga resultatet.
Möjligheten att jobba hemma gör anställda sex procent mer effektiva.
Värdet på att få arbeta på distans satte de anställda i Sverige till fem procent av lönen.
Arbetstagarna i Sverige vill jobba hemma två dagar i veckan men arbetsgivarna planerar för hälften av det – en dag.
Men forskningen visar att avståndet mellan arbetsgivarnas riktlinjer och de anställdas önskemål krymper.
– Anledningen till att det krymper är att det är så produktivt att jobba från hemmet, och att det gör de anställda nöjdare. Det gör att företagen hela tiden ökar möjligheterna till hemarbete, säger Nicholas Bloom.
”Problem för arbetsmiljön”
Det finns företag som ifrågasatte ett allt för långtgående distansarbetet under coronapandemin. Lars Bengtsson, styrelseordförande i teknikbolaget Senion, skrev under pandemin en debattartikel i Arbetsvärlden:
– Det finns uppsidor, men de negativa effekterna är överhängande, både för arbetsgivare och medarbetare. De största problemen återfinns inom arbetsmiljö och välmående, säger han.
Anna Bergsten som är jurist och arbetsmiljöexpert på arbetsgivarorganisationen Svenskt Näringsliv konstaterar att det finns olika uppfattningar om hur mycket arbete som kan göras i hemmet.
– Det är upp till varje enskild arbetsgivare att avgöra hur arbetet ska organiseras.
33 000 personer intervjuades
Den globala undersökningen är gjord av forskare från Stanford University, University of Chicago, Princeton, alla i USA, King's College i Storbritannien och ITAM i Mexiko.
Undersökningen gjordes i 25 länder, där Sverige ingick. Det var totalt 33 000 personer som intervjuades.
SCB:s utvärdering om arbete hemmet under coronapandemin publicerades den 13 september i 2022 och visade att av de med eftergymnasial utbildning kunde 37 procent jobba hemma enligt undersökningen, medan av de som hade högst gymnasiekompetens kunde 13 procent sköta arbetet på distans.
Enligt myndigheten Trafikanalys sparades 700 miljoner mil i arbetsresor in per år under pandemin, vilket enligt myndigheten motsvarar 175 000 varv runt jorden. Miljöbesparingen dessa år var värd över 2 miljarder kronor, enligt samma myndighet.