Foto: Holmberg / TT

Forskare: ”Sommartid på vintern fara för folkhälsan”

Uppdaterad
Publicerad

I natt ställer vi tillbaka klockan en timme för att återgå till normaltid. Inom EU, som bestämmer över unionens tidszoner, har man tidigare verkat för att slopa tidsomställningen helt. Men flera forskare varnar för konsekvenserna av om vi i Sverige väljer att ha sommartid även på vintern.

– Om vi införde sommartid under vinterhalvåret skulle vi få se en försämring i mental ohälsa och vi skulle antagligen få se en ökad förskrivning av antidepressiva medel och sömnmedel, säger Arne Lowden, som är sömn- och ljusforskare på Stockholms universitet.

Arne Lowden är en av flera forskare inom vetenskapen som har varnat för att en slopad tidsomställning skulle ersättas av permanent sommartid. Han kallar det själv för ett oprövat experiment som kan slå extra hårt mot ett land som Sverige där omkring hälften av medborgarna mår dåligt under den mörka årstiden. Den stora faran ligger i att morgonljuset skjuts fram en timme.

– Det är morgonljuset som gör att vi anpassar till soldygnet. Om vi minskar morgonljuset får vi desto mer eftermiddagsljus. Rytmen blir senarelagd och vi får svårare att lägga oss i tid, säger Arne Lowden.

Det finns studier som stödjer bilden av att en senare solnedgång också kan påverka hälsan. I studier i Europa och av tidszoner i USA har man noterat att större problem med exempelvis övervikt och hjärtproblem i de områden där solen går ned senare på kvällen.

– Det är intressant att notera att de som bor längre västerut i tidszonen rapporterar mer besvär. En förklaring kan vara att de får ett senare ljuspåslag på förmiddagen, säger Arne Lowden.

Viktigt med forskning

Samtidigt finns det enligt Arne Lowden även stora fördelar med sommartid på sommarhalvåret i Sverige. Exempelvis blir den fysiska aktiviteten högre då det är ljust senare på kvällen.

Enligt Tomas Eneroth (S) som är infrastrukturminister är frågan inte aktuell för närvarande. Sedan man fattade principbeslut om att ta bort tidsomställningen hos EU-kommissionen och i EU-parlamentet för ett par år sedan har frågan legat på is.

– Jag tror utifrån den debatt vi har haft i Sverige att många skulle uppskatta att ta bort tidsomställningen och att luta åt sommartid, men det är väl därför det är viktigt att vi både beforskar det ordentligt och skaffar oss kunskaper om vilka hälsoeffekter det har, säger Tomas Eneroth.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Matilda Nyberg/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.