Apparna kan skapa förväntningar kring hur vi ska sova och detta i sin tur kan leda till stress och oro om förväntningarna inte infrias. Foto: Jessica Gow/TT

Forskare: Sömnappar kan skapa stress och oro

Uppdaterad
Publicerad

Sömnappar har blivit ett populärt sätt att hålla koll på sina sömnvanor. Men de är inte vetenskapligt utvärderade och forskare säger att de kan skapa förväntningar som är svåra att infria.

Våra telefoner har gjort det möjligt för oss att hålla koll på vår sömn som aldrig förr. Med hjälp av en sömnapp kan du se hur mycket djupsömn du har, hur lång tid det tar att somna och hur bra din sömnkvalitet är.

Men det finns ingen forskning på hur sömnappar fungerar som inte har finansierats av tillverkarna själva, och tillförlitligheten ifrågasätts av forskare.

“Sömn påverkas av allt möjligt”

Christian Benedict, forskare vid institutionen för neurovetenskap vid Uppsala universitet, säger att appar kan vara bra för att upptäcka sömnapné eller rörelser som stör sömnen. Men även om de hela tiden blir bättre är de ännu inte pålitliga när det gäller mätning av djupsömn och sömnkvalitet.

Dessutom påverkas vårt sömnbehov och sömnkvalitet av alla möjliga yttre faktorer, till exempel ålder, årstider eller om vi har semester eller inte.

Kan orsaka stress

Apparna kan också skapa förväntningar kring hur vi ska sova och detta i sin tur kan leda till stress och oro om förväntningarna inte infrias, säger Christian Benedict. Han varnar för att se appen som ett hjälpmedel för att optimera sin sömn.

– Det bästa sättet att veta om man sover bra eller inte är att fråga sig själv på kvällen hur man fungerade på dagen. Ska du ifrågasätta din personliga upplevelse för att en app sagt till dig att du inte har sovit bra?

“Handlar om hur du mår på morgonen”

Sleep Cycle är en av de mest populära sömnapparna i Sverige. Enligt företaget bakom appen mäter den sömnkvaliteten under natten och väcker användaren i en sömnfas då det är enklast att vakna på morgonen. Men appens statistik är inget användaren ska styras av för mycket, säger Carl Johan Hederoth, vd på Sleep Cycle.

– I slutändan handlar det faktiskt om hur du känner dig när du vaknar. Det behöver man ingen procentsiffra för att verifiera.

Carl Johan Hederoth säger att Sleep Cycle gör sitt bästa för att inte ge mätningar som inte är tillförlitliga. Appen ska istället hjälpa användaren att slappna av och somna lättare.

Hur ser ni på kritiken att sömnappar skapar mer stress?

– Vi rekommenderar inte att man använder en app eller någon annan teknologi för att mäta sin sömn om det ger ångest. Användare som vänder sig till oss med det problemet brukar vi råda att sluta använda appen och gå back to basic.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.