Sover du kort eller vaknar du ofta under natten? Så länge du fortfarande fungerar väl dagtid har du antagligen inte ett sömnproblem. Men om du märker att du börjar bli glömsk, får svårt att genomföra aktiviteter eller ett ökat ångestpåslag kan det vara dags att söka hjälp. Och enligt forskningen är den mest effektiva och hållbara hjälpen mot sömnsvårigheter KBT-terapi.
– Om receptblocket och läkemedel hjälpte skulle vi inte ha de här patienterna som har haft sömnstörningar i många år, säger Agneta Markström, läkare vid sömnutredningsmottagningen på Akademiska sjukhuset i Uppsala.
En överdriven uppmärksamhetsförmåga
Hon arbetar med patienter som har långvariga sömnstörningar och säger att vissa personlighetsdrag är vanligare än andra. De som lider av sömnstörningar har till exempel ofta en överarousabilitet i hjärnan, en överdriven uppmärksamhetsförmåga.
– De hör allt som sker, de vaknar av ljus, av ljud. Oftast är de väldigt duktiga och ambitiösa. De har sina egna liv i sina händer, men kanske också andras. På arbetsplatsen är de jätteeffektiva. Allt sånt kan leda till att de får en sömnstörning.
”Man kan använda tekniken länge”
Torbjörn Åkerstedt, professor emeritus vid Stressforskningsinstitutet, säger att den vanligaste anledningen till dålig sömn är stress och arbetstider. Lång tids press gör att man inte kommer ner tillräckligt mycket i djupsömn, vilket leder till en sämre kvalitet. Om det varar under en mycket lång tid kan det leda till utbrändhet och olika trötthetsproblem, och på längre sikt diabetes och hjärt- och kärlsjukdomar.
Därför är det bra att titta på hur hela livet ser ut när man vill lösa sömnstörningar, förändra beteenden och få in nya rutiner.
– KBT-terapi är lika effektivt som sömnmedel och varar dessutom i stort sett alltid. Har man väl lärt sig det, kan man använda tekniken när problemen återvänder. Men fortfarande behandlas de flesta sömnstörningar med läkemedel för att det inte finns tillräckligt mycket tillgång till KBT-terapeuter, säger Torbjörn Åkerstedt.