Man kan inte räkna med att apparna hjälper för att få ordning på sömnproblemen, säger forskarna. Foto: Stina Stjernkvist/TT

Forskare varnar: Sömnhjälpen kan skada sömnen

Publicerad

Allt fler appar och tekniska prylar hävdar att de kan hjälpa oss att sova bättre.

Flera forskare SVT har pratat med varnar däremot för att det ofta saknas belägg för att produkterna fungerar.

I värsta fall kan de få motsatt effekt.

Det är inte bara appar som hävdar att de ska förbättra sömnen. I dag finns det bland annat specialsängar, elektroniska öronproppar och ögonbindlar som ändrar ljuset.

Uppfinningsrikedomen är stor och entreprenörer ser möjligheter att tjäna pengar på sömnhypen  och sömnångesten.

Det är inte nödvändigtvis någonting negativt.

Gäller att vara försiktig

Sömnforskaren Christian Benedict vid Uppsala universitet poängterar att mycket av det som marknadsförs säkert fungerar, för vissa. Dessutom ska placeboeffekten inte underskattas.

Däremot gäller det att vara försiktig eftersom det ofta finns begränsat, om än något, vetenskapligt stöd.

I värsta fall kan sömnen ta skada.

– Det finns tyvärr också de som utnyttjar den här ångesten och oron för att tjäna pengar, säger Christian Bendedict.

Han pekar särskilt ut appar som ska mäta sömnen och vilken tid vi sover i olika sömnstadier lätt sömn, rem-sömn och djupsömn. Allt eftersom har det lanserats en uppsjö av appar, ibland kopplade till smarta klockor.

– Folk kontaktar mig och frågar ”kan du göra en bedömning av min sömn? Jag använder en smart app med min mobil och får massor av sömndata. Jag kan inte tolka detta. Borde jag oroa mig att jag bara haft 10 procent djupsömn i natt när jag natten före hade 50 procent djupsömn?”, säger Christian Benedict.

Apparna mäter fel

Flera forskare SVT har pratat med varnar däremot för att apparna mäter fel. En av sömnforskarna, Christian Benedict, ifrågasätter vad man överhuvudtaget ska använda informationen till.

Den optimala tiden i olika sömnstadier är något som forskare fortfarande söker svar på och ingen vet vad den perfekta sömnen är. Att eftersträva en viss procent av en viss typ av sömn, samtidigt som mätningen inte är tillförlitlig, kan ge onödig stress.

– Om du börjar koppla samman sömn med något som stressar dig och som känns väldigt jobbigt, då skapar du inte förutsättningar för att varva ner och ha en bra natts sömn, säger Christian Benedict.

Andra produkter ser mer lovande ut, och i grunden är han positiv till att sömn får mer uppmärksamhet. Fler studier behövs däremot för att visa vilka av alla dessa produkter som faktiskt fungerar.

Sömnforskarens bästa tips är fortfarande att skapa kontraster mellan dag och kväll, som att vara aktiv på dagen och passiv under dygnets sista timmar. Han rekommenderar till exempel att äta ordentligt på dagen, och att inte äta sent på kvällen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.