I klippet ovan berättar undersköterskan Nick Rejimand om den pressade arbetssituationen: ”Det behövs väldigt mycket mer pengar – inte mindre”
Hur en redan pressad äldreomsorg ska mäkta med i framtiden är svårt att förstå. Det menar Marta Szebehely som är professor emeritus i socialt arbete vid Stockholms universitet och har bedrivit forskning om äldreomsorg sedan 1980-talet.
– Resurserna har inte hängt med i relation till åldersökningen. Snart kommer omsorgsbehovet bland fyrtiotalisterna börja öka och det är en väldigt stor grupp, säger hon.
Om behovet fortsätter vara detsamma innebär det att antalet personer som förväntas ta del av insatserna för äldre kommer öka med 53 procent på tolv år, enligt Socialstyrelsens uträkningar.
Kommuner sparar in på äldre
Samtidigt väljer majoriteten av kommunerna att spara på de nämnder där äldreomsorgen ingår. Dessutom har verksamheterna påtagliga problem med att behålla och rekrytera personal, och sjukfrånvaron är hög bland de anställda.
– Äldrevården har mindre pengar nu än den hade för 20 år sedan. Sedan början av 2000-talet har man också dragit ner på platserna på äldreboenden så att cirka 30 procent har försvunnit. Många fler får klara sig med bara hemtjänst, säger Marta Szebehely.
”I princip ingenting fungerar”
Det finns fem förutsättningar för en välfungerande äldreomsorg, enligt Marta Szebehely: tid, kontinuitet, flexibla arbetsuppgifter, stöd till personalen samt bred kunskap.
– I princip ingenting av detta fungerar som det ska i dag i hemtjänsten. Samma behov ges mindre tid och kontinuiteten har minskat drastiskt. Om man har hjälp från hemtjänsten minst två gånger om dagen möter man i snitt 16 olika personer under två veckor.
För att rädda det sjunkande skeppet behövs pengar så att kommunerna kan bygga upp äldreboendena igen, enligt Szebehely.
– De pengarna måste komma från staten, det kan man inte lägga på kommuner och regioner. Det skulle exempelvis kunna handla om att staten betalar en del av lönerna som man gjorde innan 1990-talet, säger hon.