Äldreomsorgen står i dag för 18,4 procent av kommunernas kostnader. SKR har i sin ekonomirapport lyft att det är den delen av kommunernas verksamheter som förväntas stå för den största kostnadsökningen de kommande åren.
– Det finns helt enkelt inte tillräckligt med pengar i nuläget för att klara av detta på flera håll i landet, säger SKR:s chefsekonom Annika Wallenskog.
”Äldreomsorgen är bortglömd”
Staten kan stötta kommunerna med både generella och riktade statsbidrag, men SKR är inte nöjd med fördelningen av pengarna. Exempelvis får skolan tio gånger mer i riktade statsbidrag jämfört med äldrevården, enligt Annika Wallenskog.
– Det handlar kanske om att ministrar vill profilera sig. Det ger mer cred politiskt att satsa på skola och sjukvård och därför har äldrevården blivit lite bortglömd, säger hon.
Om ni nu får mer pengar till skolan kan ni lägga om er egna budget så att äldreomsorgen får en del av utbildningspengarna?
– De riktade statsbidragen ska gå till speciella saker, som till exempel böcker till förskolan eller vidareutbildning av mattelärare. Då kan man inte plocka bort egna pengar från skolan, säger Wallenskog.
Alternativet att höja kommunernas skatt tror hon inte heller på.
– Kommunerna höjer inte gärna skatten, de arbetar nära sina invånare och vill inte gärna att de ska behöva betala mer.
Nya miljarder till anställningar
Socialminister Lena Hallengren (S) säger att regeringen ser behovet inom äldreomsorgen och därför nyligen beslutat att avsätta 2,2 miljarder som ska gå till att anställa mer personal och nya utbildningar.
– Det görs stora tillskott till regioner och kommuner, så mycket som 29 miljarder har ju tillskjutits under det här året och jag skulle vilja slå ett slag för den dialog som förts mellan SKR och Kommunal och där regeringen kunnat ge stöd till ett äldreomsorgslyft. Jag tror inte det är det sista som vi ser, säger hon.
Annika Wallenskog är glad över tillskottet, men påpekar en en stor del av pengarna gått till att hantera coronakrisen.
– Det är mycket pengar och vi har haft en bra dialog, men det har inte sett ut så tidigare år. Och 21 miljarder av de pengarna är kopplade till coronakrisen. Nästa år ligger summan 16 miljarder kronor lägre, säger hon.