Forskaren om havrekonsumtionen: ”Kan ge klimatfördelar”

Uppdaterad
Publicerad

Jordbruket står för 23 procent av växthusgasutsläppen globalt, enligt FN:s klimatpanel IPCC. I Sverige är det viktigt att minska på animalier och öka växtbaserad kost för att nå klimatmålen, enligt Elin Röös, som forskar på matens miljöpåverkan. Men jordbruket måste struktureras om för att inte försämra miljö och natur.

Möjliga klimatvinster 

  • Att byta ris mot mathavre minskar klimatbelastning eftersom ris odlas i vatten där den kraftiga växthusgasen metangas bildas.
  • Att byta mejeriprodukter mot havrebaserade ger mindre klimatbelastning eftersom produktion av animalier genererar större utsläpp av växthusgaser.
Klimat

Miljöpåverkan

  • Genom mjölkproduktionen finns djur som kan beta naturbetesmarkerna som är viktiga för biologisk mångfald. I dag är mjölkproduktionen bidragande till att de fortfarande betas. Utan betande djur försämras den biologiska mångfalden.

Utmaningar för jordbruket

  • Ökar havreodlingen som en följd av stigande konsumtion behöver odlingen ske i hållbara produktionssystem.
  • Användningen av bekämpningsmedel måste minimeras.
  • Grödor behöver varieras så att inte samma odlas år efter år.
  • Om mjölkproduktionen minskar behöver andra djur beta markerna. Det kan vara dikor, där kon inte mjölkas utan kalven går kvar hos kon, får eller hästar.
  • För att styra jordbruket i en riktning där klimat- och miljöpåverkan minskas så behöver stödsystemet för jordbruket göras om.

Källa: Elin Röös, forskar om matens miljöpåverkan, Sveriges Lantbruksuniversitet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimat

Mer i ämnet