Forskaren om våldet: ”Hedern tjockare än blodet”

Uppdaterad
Publicerad

Heder går djupt i normer och värderingar. Men för att få bukt med problemet måste man förstå varför man tar till hedersvåld. Det menar Devin Rexvid, forskare inom hedersrelaterat våld.

– Vi brukar säga att blod är tjockare än vatten. I en hederskultur är hedern tjockare än blodet.

Två bröder misstänks för att ha kört ihjäl sin mamma på Hisingen i Göteborg i slutet av juli och åklagaren misstänker att det finns inslag av hedersmotiv. Händelsen har väckt starka reaktioner i landet.

– Det handlar om mäns kontroll av kvinnors kropp, beteende och sexualitet. Det är det man behöver konstatera, säger Devin Rexvid, forskare inom hedersrelaterat våld.

”Förståelse är inte samma som acceptans”

Enligt uppgifter till SVT ska det även ha ägt rum en informell så kallad romsk rättegång där man har diskuterat mammans relation med en ny man. Enligt Devin Rexvid är det vanligt med kollektiva överläggningar om bestraffning och vem som bär vanheder.

– Man överlägger bestraffningen i detalj. Men det har även funnits tillfällen där man har tagit livet av en person utan ett kollektivt beslut. 

– Det är viktigt att förstå varför man tar till hedersrelaterat våld. Förståelse är inte samma sak som acceptans. Men någonstans behöver vi förstå varför unga killar tar livet av eller bestraffar närstående kvinnor, systrar, mödrar och kusiner, säger Devin Rexvid.

”Saknar ett språk för det förebyggande arbetet”

För att få bukt med hedersrelaterat våld behöver man stärka respektfulla och kärleksfulla relationer till närstående kvinnor och att få männen och pojkarna att tänka kritiskt, menar Devin Rexvid.

– De växer upp med normer och värderingar som innebär att det är pojkar som räknas och kvinnor är värdelösa. Kvinnors kroppar, sexualitet och fertilitet är en kollektiv egendom. Och heder blir en kollektiv angelägenhet eftersom män investerar sin heder i kontrollen av kvinnor.

Men framför allt handlar det om att bryta banden till äldre män som för vidare normerna och värderingarna, tillägger han.

– Jag saknar ett språk för det förebyggande arbetet. I Sverige pratar vi inte så mycket om heder och vanheder, men för dessa pojkar är heder viktigare än livet och friheten.

Hör mer av Devin Rexvid i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.