Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Pontus Blüme, doktorand i ekonomisk historia, om konflikterna som pågår i techbranschen just nu. Foto: Oscar Olsson/ TT/Jessica Gow / TT/SVT

Experten om arbetsmarknadskonflikterna: Facklig organisering blir mer nödvändig

Uppdaterad
Publicerad

Konflikterna på Tesla, Klarna och Spotify är ovanliga – det tillkommer nämligen 10 000 kollektivavtal varje år.

– Vi har traditionellt sett haft en väldigt hög kollektivavtalstäckning bland företag i Sverige, samtidigt som vi sett en fallande facklig organisationsgrad, framför allt på arbetarsidan, säger Per Skedinger, docent nationalekonomi Institutet för näringslivsforskning.

Skälet till att konflikterna blossat upp i techbranschen just nu är att pengarna sinat sedan nollräntetiden under 2010-talet. Då investerade många i bolagen – utan krav på motprestation, säger Pontus Blüme, doktorand i ekonomisk historia vid Stockholms universitet. Men när räntan började gå upp blev techbolagen tvungna att dela ut vinst till ägarna.

– Åtstramningar kom och en motsättning aktualiserades inom företagen mellan arbetsgivarna och de som är anställda. Vilket på något sätt sätter på sin spets att en typ av facklig organisering helt enkelt blir nödvändig för de anställda, menar Pontus Blüme.

Hör Pontus Blüme om de senaste konflikterna – och vad som föranlett dem i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.