Forskaren och barnläkaren Jovanna Dahlberg berättar vad hon tycker om det nya förslaget kring juridiskt kön.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Forskaren och barnläkaren Jovanna Dahlgren berättar vad hon tycker om det nya förslaget kring juridiskt kön. Foto: SVT

Forskarens kritik mot nya könslagen: Behövs mer fakta

Uppdaterad
Publicerad

Förslaget om en ny könstillhörighetslag möter kritik från forskarhåll. Jovanna Dahlgren, professor i pediatrisk endokrinologi, menar att riksdagen bör säga nej till förslaget.

– Jag hoppas man bordlägger förslaget tills man har mer fakta på bordet, säger hon.

Att göra det enklare att byta juridiskt kön och sänka åldersgränsen från 18 till 16 år med målsmans godkännande är fel väg att gå, enligt barnläkaren Jovanna Dahlgren.

– Det är framförallt att man sänker åldern för byte av juridiskt kön som jag har reagerat på, säger hon.

Hon är chef för institutionen för kliniska vetenskaper på Göteborgs Universitet, och ordförande för föreningen Kristna Läkare. Enligt henne riskerar lagändringen i förlängningen att leda till att fler unga människor genomgår medicinska förändringar som de kommer att ångra senare i livet.

– Det är mycket bättre att vänta tills man är vuxen och kan förstå vad det innebär att genomgå irreversibla behandlingar, och framförallt det ultimata sedan med operation.

Att en snabbare process för ett juridiskt könsbyte skulle leda till att fler genomgår operationer som de sedan ångrar finns det dock inget stöd för i forskningen. Ändå menar Jovanna Dahlgren att förslaget bör stoppas.

– Det finns inga belägg för detta utan det är hypoteser. Det är därför jag menar, speciellt riktat till statsministern, att man bör bordlägga förslaget, säger hon.

Fokus på att korta vårdköer

Men enligt RFSL är det viktigt att förenkla processen för juridiskt könsbyte, bland annat för att spara vårdens resurser till det medicinska könsbytet.

– Att separera könsbekräftande vård från juridiskt kön är ett viktigt steg för att vårdpersonalen ska kunna lägga sin tid på diagnostik och behandling för personer med könsdysfori, säger Elias Fjellander, förbundsordförande för RFSL Ungdom.

Jovanna Dahlgren menar dock att både det juridiska och det medicinska könsbytet bör föregås av en ordentlig utredning, och att det viktigaste politikerna kan göra nu är att korta köerna till psykiatrin.

– Man bör satsa resurser på att utreda vetenskapligt korrekt, att ha kortare tid till barnpsykiatrin och ta detta på allvar. Det ska inte behöva vara flera år man väntar på att komma till psykiatrin, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.