Torsk östersjön. Torskyngel sätts ut av forskare.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Varför sätter man ut torsklarverna på natten? Och hur gör man för att de ömtåliga larverna ska överleva den brutala behandlingen? Följ med forskarna ut på havet. Foto: SVT

Forskning: Så kan den hotade Östersjötorsken räddas

Uppdaterad
Publicerad

Att sätta ut nykläckta torsklarver i Östersjön – kan det hjälpa till att återskapa ett torskbestånd? Forskare tror att metoden hjälpt till att få tillbaka torsken till en vik där den varit försvunnen i trettio år.

– Det här är ett försök att hjälpa torsken att överleva, säger Susanne Ragnarsson som fött upp larverna på Gotland.

Överfiske och syrebrist av övergödning har nästan slagit ut Östersjötorsken. Nu är det fiskestopp sedan fem år tillbaka. För att kunna återetablera torsken försöker projektet Recod att på konstgjord väg sätta ut torsk. Vildfångade torskar har fått leka i tankar på forskningsstationen Ar på Gotland. När äggen kläckts har de små torsklarverna släppts ut på lämpliga platser där det finns en chans att återfånga vuxna torskar.

Provfiske i fjärden Tvären utanför Studsvik i Sörmland visar att det för första gången på 30 år har det nu dykt upp torsk i området. Men de första DNA-testerna kunde inte bevisa att det var utsatta larver som överlevt.

– Det är klart att jag blev besviken. Vi hade hoppats på tydligare svar. Men vi har ju inte fått veta att det inte är våra torskar. Vi ger absolut inte upp. Det här skulle kunna hjälpa torsken i Östersjön, säger Johanna Fröjd projektledare för Recod som drivs av stiftelsen Baltic Waters.

Dåliga förutsättningar

Hittills har projektet satt ut mellan 1-1,5 miljon larver varje sommar. Men om metoden ska kunna återetablera torsken i Östersjön krävs mångdubbelt större utsättningar.

– Havet är stort och den skalan kommer våra utsättning aldrig kunna uppnå, men det kan vara ett sätt att hjälpa torsken på vägen, säger Johanna Fröjd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.