Överfiske och syrebrist av övergödning har nästan slagit ut Östersjötorsken. Nu är det fiskestopp sedan fem år tillbaka. För att kunna återetablera torsken försöker projektet Recod att på konstgjord väg sätta ut torsk. Vildfångade torskar har fått leka i tankar på forskningsstationen Ar på Gotland. När äggen kläckts har de små torsklarverna släppts ut på lämpliga platser där det finns en chans att återfånga vuxna torskar.
Provfiske i fjärden Tvären utanför Studsvik i Sörmland visar att det för första gången på 30 år har det nu dykt upp torsk i området. Men de första DNA-testerna kunde inte bevisa att det var utsatta larver som överlevt.
– Det är klart att jag blev besviken. Vi hade hoppats på tydligare svar. Men vi har ju inte fått veta att det inte är våra torskar. Vi ger absolut inte upp. Det här skulle kunna hjälpa torsken i Östersjön, säger Johanna Fröjd projektledare för Recod som drivs av stiftelsen Baltic Waters.
Dåliga förutsättningar
Hittills har projektet satt ut mellan 1-1,5 miljon larver varje sommar. Men om metoden ska kunna återetablera torsken i Östersjön krävs mångdubbelt större utsättningar.
– Havet är stort och den skalan kommer våra utsättning aldrig kunna uppnå, men det kan vara ett sätt att hjälpa torsken på vägen, säger Johanna Fröjd.