• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Nu presenteras en utredning om hur den statliga styrningen av skolan kan öka. Foto: Jessica Gow/TT

Lärarförbundet kritiskt mot utredning om förstatligad skola: ”Kan inte vänta””

Uppdaterad
Publicerad

Det kan ta 20 år innan skolan är helt förstatligad, visar en ny utredning som läggs fram under måndagen. Det andra alternativet, att staten stärker sitt ansvar utan att ta över huvudmannaskapet, beräknas ta tio år.

– Det kommer ta lång tid att göra om man vill ändra grundläggande förutsättningar i det svenska skolsystemet, säger utredaren Thomas Persson.

– Den här utredningen är ett första steg i en lång process, fotsatta utredningar kommer att krävas om man vill gå vidare, sa utredaren Thomas Persson under en pressträff med skolminister Lotta Edholm (L) på måndagen.

Utredningen ger två förslag: antingen förstatligas skolan helt och hållet. Det skulle ta cirka tjugo år att genomföra, enligt utredningen, rapporterar TT. Det andra förslaget innebär att staten stärker sitt ansvar – men utan att ta över huvudmannaskapet från kommunerna.

– Båda alternativen är stora och komplexa förändringar. Det är så oerhört många människor och många organisatoriska enheter som är involverade.

”Kan inte vänta i 20 år”

Men Lärarförbundet är kritiskt till att ett totalt förstatligande av skolan skulle ta tjugo år.

– Vi menar ju att den likvärdighetsproblematik som svensk skola dras med i dag, den kan inte vänta i 20 år. Därför är det bra om vi kan få en politisk samsyn om ett statligt huvudansvar för finansieringen som ett första steg, säger ordföranden Johanna Jaara Åstrand.

Även Sveriges kommuner och regioner är kritiskt och menar att det måste vara tydligt att ett förstatligade ger de resultat om likvärdighet i skolan man vill ha innan det genomförs.

– Det är viktigt att statens styrning är tydlig, långsiktig, hållbar och förutsägbar. Men att förstatliga är inte synonymt med hög kvalitet och likvärdighet. Att genomföra detta utan att kunna veta om det ger resultat känns inte  försvarbart, säger Mats Gerdau, ordförande i SKR:s beredning för utbildningsfrågor till SVT Nyheter.

Fakta: Utredningen om ökat statligt ansvar för skolan

Utredningens uppdrag sedan december 2020:

Föreslå hur staten kan ta över arbetsgivarskapet för lärare och skolledare och eventuellt övriga yrkesgrupper i de skolor som drivs av offentliga huvudmän (kommuner).

Föreslå en modell där staten ansvarar för finansieringen av skolan.

Föreslå hur staten kan ta över ansvaret för ledning av utbildningen och den dagliga driften i de skolor som i dag drivs av offentliga huvudmän.

Analysera konsekvenserna för bland annat det kommunala självstyret.

Utredningens tillkommande uppdrag sedan mars 2022:

Analysera hur statens ansvar för skolväsendet kan stärkas i andra former än genom ett förstatligande.

Analysera hur statens ansvar för komvux kan stärkas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.