Enligt Nyamko Sabuni (L) gör de ekonomiska skillnaderna mellan kommunerna att likvärdigheten blir lidande. Arkivbild. Foto: Pontus Lundahl/TT

Utredning tillsätts om att förstatliga skolan

Uppdaterad
Publicerad

30 år efter kommunaliseringen av skolan utreds ett förstatligande under tisdagen.

Regeringen kommer tillsammans med samarbetspartierna under tisdagen tillsätta en utredning om hur ett förstatligande av skolan kan gå till, skriver Dagens Nyheter.

Det är främst Liberalerna som varit drivande i frågan då det enligt partiet finns stora problem med likvärdigheten och att kvalitén varierar mycket. 

– I mer än 20 år har vi arbetat för att skolan ska återförstatligas eftersom vi menar att kommunaliseringen av skolan inte blev bra. För varje år som går tappar vi en årskull barn som inte är garanterade att få den bästa kvaliteten som går att få i den svenska skolan, säger Nyamko Sabuni.

Enligt Sabuni har staten bättre möjligheter som arbetsgivare. Dels i frågan om lön med även att tillgodose lärares möjligheter till kompetens- och ledarskapsutveckling. Detta med anledning av kommunernas ojämlika förutsättningar ekonomiskt, enligt Sabuni.

Det har gått 30 år sedan kommunaliseringen av skolan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.