John Ahlberk lämnade över utredningen till justitieminister Gunnar Strömmer (M) på torsdagen. Foto: Samuel Steén/TT

Förslaget: Gör det brottsligt att förolämpa poliser

Uppdaterad
Publicerad

Enligt ett nytt förslag ska förolämpning av tjänstemän bli en egen brottskategori.

– Det är en förfärlig situation som poliser i fält och socialsekreterare utsätts för, säger utredaren John Ahlberk.

Skyddet för offentliganställda, till exempel poliser och socialsekreterare, ska skärpas föreslår en ny utredning. Bland annat genom en ny brottskategori: Förolämpning mot tjänsteman.

– Bakgrunden är den utsatthet som många offentliganställda har i sin roll, säger utredaren John Ahlberk.

En förolämpning kan enligt honom till exempel vara ett grovt verbalt angrepp som ”syftar att sänka självkänslan” hos en tjänsteman. Som exempel ger han ”din jävla hora” och ”din jävla fitta”.

– Det är en förfärlig situation som poliser i fält och socialsekreterare utsätts för, säger han.

På frågan om det anses som en förolämpning att till exempel säga ”polis, polis potatisgris” blir svaret nej.

Buntas ihop med straffskärpningar

Enligt förslaget ska det nya brottet ligga under allmänt åtal, det vill säga att åklagare kan ta eget initiativ till åtal.

Utredaren föreslår också en rad straffskärpningar för brott som begås mot tjänstemän.

Utöver det läggs också en rad förslag för att öka möjligheten till sekretess för offentliganställda, däremot anser inte utredaren att det befintliga sekretesskyddet behöver ändras.

Förslagen föreslås träda i kraft i juli nästa år. Nu ska de skickas på remiss och justitieminister Gunnar Strömmer (M) säger till TT att han har som ”grundläggande inställning” att genomföra det som föreslås.

Facket: Socialtjänsten extra utsatt

Akademikerförbundet SSR, som bland annat företräder många socialsekreterare, välkomnar utredningens förlag om vad man beskriver som ett ”starkare straffrättsligt skydd”.

– Socialtjänsten har varit extremt utsatt under de senaste årens desinformationskampanj. Regeringen måste leverera lagstiftningen, säger ordföranden Heike Erkers till SVT Nyheter.

Samtidigt saknar förbundet formuleringar om vem som bär ansvaret för att anmäla hot och trakasserier när de inträffar. Idag behöver den anställde själv driva sitt ärende. Det ansvaret borde istället ligga på arbetsgivaren, anser facket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.