• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

”Personer som är ett hot mot säkerheten släpps ut vind för våg” säger Johan Forssell (M). Foto: TT

Forssell (M): Kriminalisera deltagandet i terroristorganisationer

Uppdaterad
Publicerad

En återvändande IS-kvinna som är misstänkt för folkmord ombads själv kontakta socialtjänsten efter återkomsten till Sverige. Moderaterna kritiserar regeringens hantering av återvändandet.

– Personer som är ett hot mot säkerheten släpps ut vind för våg, säger Johan Forssell (M).

De IS-kvinnor som nyligen utvisades till Sverige från Syrien har sedan hemkomsten kunnat röra sig fritt i samhället. Detta trots att de misstänks för bland annat krigsbrott och folkmord. Enligt uppgifter till SVT har ingen ordentlig bedömning gjorts om kvinnorna fortfarande är radikala och en potentiell fara för samhället.

Moderaterna har tidigare kritiserat regeringens hantering av återvändandet. Partiets rättspolitiske talesperson, Johan Forssell, säger att de nya uppgifterna som framkommit understryker ett alldeles för slappt system.

– Personer som har vistats i den här radikala miljön och som är ett hot mot Sveriges säkerhet släpps ut vind för våg i samhället. Det krävs bättre samarbete mellan polis och socialtjänst, säger Johan Forssell.

Misstänkt för folkmord – ombads själv kontakta socialtjänsten

Enligt de uppgifter SVT tagit del av har socialtjänsten brustit i mottagandet av kvinnorna. En av de utvisade kvinnorna ska ha fått ett nummer till en socialjour, men det var upp till henne själv att söka kontakt med myndigheten. Detta trots att hon misstänks för folkmord, brott mot mänskligheten och krigsbrott.

– Att kalla personer till frivilliga samtal, det är inget som går att förlita sig på. Man borde istället kriminalisera deltagandet i terroristorganisationer för att förbättra de straffrättsliga möjligheterna att lagföra dem, säger Johan Forssell.

SVT har varit i kontakt med Mikael Dambergs pressekreterare Per Strängberg som skriver att statsråd inte kommenterar enskilda ärenden och hänvisar till berörda myndigheter. I ett skriftligt svar till SVT tidigare under veckan skriver Strängberg bland annat att: ”På regeringens initiativ infördes dels 2016 ett särskilt straffansvar för resa för terrorismrelaterade syften.”

”I Regeringskansliet bereds för närvarande förslagen från den utredning som gjort en översyn över hela den straffrättsliga terrorismlagstiftningen och bland annat föreslagit en bredare kriminalisering i vissa fall samt flera straffskärpningar,” skriver han vidare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.