Försvarsberedningen skriver i sin rapport, som i dag lämnas över till regeringen, att Sveriges totalförsvar behöver stärkas för att vara dimensionerat för ett läge av höjd beredskap eller krig – då det inte går att uteslutas.
Beredningen föreslår att det bland annat ska göras genom att omforma Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, till en myndighet som ska stödja regeringens samordning av det civila försvaret under fredstid.
En sådan förändring föreslås innebära att MSB får nya uppgifter inom ekonomiskt försvar och industriell beredskap. Samtidigt som ansvaret för skydd mot olyckor, befolkningsskyddet och räddningstjänst kan komma att överföras till andra myndigheter.
Vill återinföra ”krigsviktiga företag”
Försvarsberedningen vill även stärka det ekonomiska försvaret för att landets finansiella stabilitet och produktionen av varor och tjänster av vikt för totalförsvaret säkerställs.
Försvarsberedningen föreslår att det bland annat ska göras genom att systemet för krigsviktiga företag, så kallade ”K-företag”, återinförs. Det skulle innebära att anställda hos dessa företag inte ska kunna användas för annan plikttjänstgöring.
Man föreslår även att fyra nya beredskapssektorer införs; utrikeshandel, försörjning med industrivaror och arbetskraftsförsörjning samt planering, ledningsförmåga och samordning.
S oeniga om omformningen av MSB
Socialdemokraterna har i rapporten haft en avvikande uppfattning om omformningen av MSB. Man medger att det krävs förändringar av myndigheten men de anser att de förslag som läggs fram riskerar att ta för lång tid och snarare blockera utvecklingen.
– Det är en enorm uppgift som man tar på sig rent förvalningsmässigt. Detta kommer vara tidsslukande och det kommer att riskera att skapa omfattande byråkrati och osäkerhet kring vad utfallet blir så småningom, säger Peter Hultqvist (S).