Ett historiskt beslut fattades i och med att Ukraina, ett land i konflikt, får krigsmateriel av Sverige: 5 000 pansarskott, 5 000 hjälmar, 5 000 kroppsskydd och 135 000 fältransoner.
Det kom efter att Ukraina vid flera tillfällen framfört till Sverige vilka krigsmateriel man behöver. Den första listan med önskemål skickades till regeringen i början av februari.
SVT har tagit del av en sedan dess uppdaterad lista där det framgår att det historiska bidraget tillgodoser en liten del av Ukrainas önskemål.
18 punkter lång
Den 18 punkter långa listan toppas av NLAW-robotar, mer kända som robot 57 som har längre räckvidd och större träffsäkerhet än ett pansarskott. Därutöver har Ukraina bett om bland annat luftvärnsrobotar, radarsystem, vapen för att skjuta ner drönare, olika typer av ammunition och sjuktransportfordon.
KD:s ledamot i försvarsberedningen, Mikael Oscarsson, ska lyfta frågan om ytterligare krigsmateriel till Ukraina när ledamöterna i beredningen och försvarsminister Peter Hultqvist (S) möts imorgon.
– Jag tänker lyfta frågan om det finns mer att avvara för att hjälpa Ukraina. Det finns betydligt fler saker på den här listan och det har sagts att vi kan göra mer. Det här är en situation då klockan tickar och de behöver mer hjälp, säger han.
”Vi bör ge det Ukraina vill ha”
Även Allan Widman (L), också ledamot i försvarsberedningen, vill se ytterligare stöd till Ukraina.
– Vi bör ge det Ukraina vill ha och vi kan ge dem. Även svenska vapen gör just nu allra bäst nytta i Ukraina, säger han och tillägger:
– Somligt kan Ukraina förvärva själva och det är därför vi också beslutat om att ge en halv miljard till deras försvarsfond. Det ger dem stor handlingsfrihet att köpa det de vill och min bild är att Ukraina har fungerande leveranser på många olika håll.
Centern på tåget
Centerledaren Annie Lööf öppnade även hon i samband med onsdagens partiledarmöte för att skicka ytterligare svenska vapen till Ukraina. M:s Ulf Kristersson konstaterade för sin del att han inte ställer några krav på att Sverige ska skicka mer nu.
– Andra länder kommer att bidra ytterligare. Det kan Sverige också vara berett att göra, men nu handlar det också om att stärka det svenska försvaret, sa han.
Magdalena Andersson var även hon fåordig om fler vapenleveranser till Ukraina.
– Det återstår att se, det handlar helt om hur situationen utvecklar sig.