Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Regeringen ger besked om att personer med räddningstjänstkompetens kommer att bli krigsplacerade med civilplikt. Foto: Henrik Montgomery/TT/Mikael Fritzon/TT

Regeringen: Civilplikten kommer att återinföras i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Civilplikten kommer att återinföras i Sverige. Regeringen kommer ge Myndigheten för samhällsskydd och beredskap i uppdrag att förbereda en aktivering av civilplikten.

Det meddelar statsminister Ulf Kristersson (M), försvarsminister Pål Jonson (M) och minister för civilt försvar Carl-Oskar Bohlin (M) på en pressträff under Folk och Försvar i Sälen under måndagsmorgonen.

– På torsdag fattar regeringen beslut om att ge MSB i uppdrag att förbereda en aktivering av civilplikten i Sverige. Vi går tillbaka till en situation där vi har en formaliserad civilplikt, säger statsminister Ulf Kristersson.

Lärdomar från Ukraina

Enligt Carl-Oskar Bohlin handlar det i ett första steg om att personer med räddningstjänstkompetens ska blir krigsplacerade med civilplikt inom kommunal räddningstjänst. MSB uppskattar att denna grupp omfattar omkring 3 000 personer.

– Hur många som kan komma att omfattas av plikten vet vi inte exakt. Vi ser att den kommunala räddningstjänsten i dag inte är dimensionerad för de krav som ställs vid höjd beredskap och ytterst ett väpnat angrepp. Erfarenheter från Ukraina är tydliga – när det kommer till skydd av civilbefolkningen sätts räddningstjänst under mycket hårt tryck, säger Bohlin.

Aktivering av civilplikten

MSB får till 1 mars att förbereda aktiveringen. Parallellt med detta pågår ett arbete med en bredare aktivering av civilplikten.

– De som placeras med civilplikt kommer få genomgå en påbyggnadsutbildning för räddningstjänst under krig, säger Bohlin.

SVT Nyheters reporter Andreas Öbrink på plats i Sälen ställer frågan till ministern för civilt försvar om vi på sikt kommer vara tillbaka under de omständigheter som rådde under Kalla krigets dagar, då civilplikten omfattade många yrkesgrupper, bland annat förskolepersonal och personer som hanterade elnätet.

– Jag tror vi är på väg i den riktningen, det pågår ett bredare arbete med frågan om civilplikten inom regeringenskansliet som vi får återkomma till i närtid, säger Bohlin.

Fakta: Civilplikt

Civilplikt är den civila motsvarigheten till värnplikt.

Inom civilplikten kan man göra lumpen som exempelvis räddningsman, sanerare, kraftledningsreparatör eller flygplatsbrandman.

En civilpliktig befattning får inte omfatta egentliga stridsuppgifter, däremot ordnings- eller bevakningsuppgifter.

Det centrala är att se till att viktiga delar av samhället fungerar vid krigsfara och i krig.

Sedan 2008 genomförs ingen grundutbildning för civilplikt, men regeringen kan återinföra skyldigheten att göra civilplikt om det finns behov av det.

Sammanställning: TT, Källa: Rekryteringsmyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.