Mycket handlar om att utnyttja varandras styrkor.
– Om vi väljer att gå med i Nato, både från svensk och finsk sida, så skapar man ju förutsättningar för en gemensam planering i hela Norden som också samordnas med Nato, vilket stärker det Nordiska perspektivet.
Ett samarbete skulle kunna vara hur man positionerar olika stridskrafter.
– Hur man kan kompletterar varandra i olika scenario. En gemensam planering som täcker hela Norden är såklart då gemensam styrka.
Ett svenskt och ett finskt Natomedlemskap och en gemensam nordisk försvarsplanering liksom övervakning av Östersjön, skulle minska risken för att något skulle hända kring Baltikum och inte minst den strategiskt viktiga ön Gotland, menar Hultqvist.
– Skulle nån, i det här fallet Ryssland, anfalla Gotland och ta en bit där så skulle det påverka baltiskt fastland, finskt fastland och svenskt fastland samt störa sjö- och luffartsmöjligheterna i hela Östersjön.
Slutgiltigt besked den 15 maj
Socialdemokraterna ska lämna sitt slutgiltiga besked i Natofrågan den 15 maj. Hultqvist har länge varit emot ett svenskt medlemskap i alliansen men i och med Rysslands invasion av Ukraina har han, liksom partiet, omvärderat sin uppfattning.
– Ryssland visar upp en sån oerhörd brutalitet, en oerhört bristande respekt för internationella lagar och regler i kriget i Ukraina. Efter den 24 februari har vi fått ett helt nytt säkerhetspolitiskt läge.
Men i dagsläge vill han varken säga ja eller nej till Nato.
– Jag är en del av partiets process och en del av den säkerhetspolitiska analysen. Jag kommer redovisa min uppfattning när partiet har bestämt sig i den här frågan.