Krisen för Moderaterna och Anna Kinberg Batra är långt ifrån över. På ett år har moderatledarens förtroende bland väljarna minskat med 14 procentenheter. Då, i maj 2016, ledde hon förtroendeligan och låg hela 9 procentenheter före statsminister Stefan Löfven (S). I en decembermätning hamnade Kinberg Batra på 26 procent Nu ligger hon på en sjätteplats med 20 procent , slagen av både Jonas Sjöstedt (V) och Jimmie Åkesson (SD).
Raset började redan i höstas, före närmandet till Sverigedemokraterna, och det är uppenbart att moderatledaren har hamnat i en nedåtgående spiral.
Väckarklocka för alliansen
– Moderaterna har tappat ledarrollen för oppositionen. Det skedde redan i samband med decemberöverenskommelsen då de hamnade i skymundan när Sverigedemokraterna framstod som det enda oppositionspartiet. Sedan dess har Anna Kinberg Batra inte lyckats flytta fram positionerna, säger Torbjörn Sjöström, vd på Novus.
Anna Kinberg Batras låga förtroende är också en väckarklocka för hela alliansen. Att deras statsministerkandidat har så lågt förtroende är problematiskt, enligt Torbjörn Sjöström.
– De borde vara väldigt oroliga. Samtidigt har ju Annie Lööf visat att man kan gå från att vara fullständigt uträknad som partiledare till att bli en vinnare. Men det har inte Anna Kinberg Batra lyckas med än. Hon har fastnat i en statsmannaroll när man skulle önska att hon visade lite mer liv och hjärta, säger han.
Partisekreterare Tomas Tobés lösning för att vända den nedåtgående trenden är mer tydlighet.
– Vi måste bli tydliga med att Anna Kinberg Batra är det enklaste och säkraste sättet att byta ut Stefan Löfven och att det är hon som står för att det ska vara mer lönsamt att arbeta och att man får fler poliser, säger han.
LÄS MER: Här är ämnena i SVT:s partiledardebatt
Lööf har ledaregenskaper
Betydligt bättre går det för centerledaren Annie Lööf som glider fram på en framgångsvåg och noterar 35 procent. Hon är den partiledare som har störst förtroende bland väljarna men också den som minst andel säger sig ha litet förtroende för. Att hon ligger 15 procentenheter före alliansens statsministerkandidat Anna Kinberg Batra lär få partikamraterna att börja drömma om att det är Lööf som är den egentliga ledaren för alliansen.
– Hon är uppenbarligen den partiledare som flest svenskar känner har ledaregenskaper. Den feed-back vi får pekar på att människor uppfattar att hon tror på vad hon säger. De förstår åt vilket håll hon och Centerpartiet vill att Sverige ska gå, säger partisekreteraren Michael Arthursson (C).
Hur bekymmersamt är det att er statsministerkandidat Anna Kinberg Batra har så lågt förtroende?
– Det är långt kvar till valet men det är klart att för att vi ska vinna behöver vi ha förtroende för politiken, vårt samarbete och de politiska ledarna.
Statsminister i medvind
Även statsminister Stefan Löfven har medvind. På ett år har förtroendet för honom ökat med 9 procentenheter. Han landar på 34 procent som har ganska eller mycket stort förtroende för honom. Att han lagt den första turbulenta regeringstiden bakom sig och är säkrare i rollen som statsminister är en förklaring. En annan att Socialdemokraterna gått i mer konservativ riktning i värderingsfrågor vilket Löfven bottnar bättre i.
– Han har stått stabil i svåra tider och menar allvar med satsningen på vårt gemensamma samhällsbygge. Det gör skillnad i människors vardag vilket ger ett ökat förtroende hos svenska folket. Tillsammans med regeringen håller han ett tydligt fokus på ordning och reda, vardagstrygghet på våra gator och att prioritera resurser till välfärden, skriver partisekreterare Lena Rådström Baastad i en kommentar.
Med 34 procent är Löfven dock fortfarande långt efter sin företrädare Fredrik Reinfeldt (M) som 59 procent av väljarna hade stort förtroende för efter valet 2010.
LÄS MER: Analys: Löfvens balansgång: Att slå och smeka samtidigt
Lågt förtroende för språkrören
Betydligt mer bekymmersamt är det för Löfvens koaltionspartners Gustav Fridolin (MP) och Isabella Lövin (MP). Fridolin är den partiledare som störst andel, 62 procent, har litet förtroende för. Och med 12 procent känns toppnoteringen på 36 procent i samband med valet till EU-parlamentet 2014 långt borta. Språkrörskollegan Lövin hamnar sist i mätningen med 10 procent men det är ingen förändring från decembermätningen.
Enligt partisekreterare Amanda Lind (MP) är förklaringen det låga stödet för Miljöpartiet.
– Både Isabella Lövin och Gustav Fridolin är kunniga politiker och skarpa företrädare för en offensiv klimatpolitik och ett solidariskt och öppet samhälle. MP har ett tufft läge i opinionen och att det också speglas i förtroendesiffrorna för våra språkrör är inte konstigt. Nu har vi ett viktigt arbete att fortsätta leverera på miljö- och klimatområdet, skriver hon i en kommentar.
Hela undersökningen
Undersökningen är genomförd i Novus Sverigepanel med 1.045 intervjuer på ett riksrepresentativt urval i åldern 18-79 år den 4-9 maj 2017.
Frågan som ställdes var: Vilket förtroende har du för följande partiledare?
Resultaten redovisas med förändring jämfört med föregående mätning
Annie Lööf (C)
Ganska/mycket stort 35% +7
Ganska/mycket litet 33% -8
Att Annie Lööf numer är ett flöte för sitt parti bevisas återigen i den här mätningen där hon för andra gången är den partiledare som flest väljare har stort förtroende för. På ett år har Centerledaren klättrat 8 procentenheter och allt fler centerpartister drömmer nu om att Lööf ska kliva fram som ledare för alliansen. Populärast är hon bland pensionärerna, 43 procent av de tillfrågade mellan 65 och 79 säger att de har stort förtroende för henne. Annat var det för fyra år sedan då blott 7 procent av väljarna hade stort förtroende för Lööf.
Stefan Löfven (S)
Ganska/mycket stort 34% +8
Ganska/mycket litet 38% -11
Statsministern hamnar på en andraplats även i denna mätning men det är långtifrån en toppnotering för Löfven som hade stort förtroende bland 44 procent av väljarna i maj 2014. Noterbart är att han är mer populär bland kvinnor än bland män. 37 procent av de tillfrågade kvinnorna och 32 procent av männen har stort förtroende för honom. Löfven går också hem bäst av partiledarna hos pensionärerna, 46 procent av de mellan 65 och 70 gör tummen upp för statsministern.
Jan Björklund (L)
Ganska/mycket stort 21% -1
Ganska/mycket litet 41% +-0
Veteranen i alliansen som firar tio år som partiledare i år hamnar på delad tredjeplats med en mycket blygsam förändring jämfört med mätningen i december. Sin bästa notering sedan 2010 fick Jan Björklund i december efter alliansens andra segerval när han fortfarande var utbildningsminister då 32 procent hade stort förtroende för honom.
Jonas Sjöstedt (V)
Ganska/mycket stort 21% +1
Ganska/mycket litet 52% +5
Efter drygt fem år som partiledare är det en dryg femtedel av väljarna som har stort förtroende för Vänsterledaren. Noterbart är att det inte finns någon skillnad mellan män och kvinnor när det gäller stort förtroende. Däremot är det fler män (60 procent) än kvinnor (43 procent) som har litet förtroende för Sjöstedt. Störst förtroende har han bland de tillfrågade väljarna upp till 29 år med 27 procent.
Jimmie Åkesson (SD)
Ganska/mycket stort 21% +1
Ganska/mycket litet 61% +-0
Även SD-ledaren landar på 21 procent vilket är en marginell förändring från decembermätningen. Även i denna mätning har Åkesson problem med kvinnorna. Bara 13 procent av de tillfrågade uppger att de har stort förtroende för honom medan bland männen är 29 procent. SD-ledarens förtroende har ökat i takt med hans parti. För sju år sedan var det 8 procent av väljarna som hade förtroende för honom.
Anna Kinberg Batra (M)
Ganska/mycket stort 20% -6
Ganska/mycket litet 52% +11
Att det här är skräcksiffror för någon som gör anspråk på statsministerposten råder det ingen tvekan om. Från att ha klättrat stadigt uppåt den första tiden som partiledare tappar Anna Kinberg Batra hela 6 procentenheter sedan december. Bland de yngsta väljarna är det blott 17 procent av de tillfrågade som uppger att de har stort förtroende för moderatledaren. Förhoppningen när hon valdes till partiledare var att hon skulle locka fler kvinnor till partiet men enligt den här mätningen är det lika få män som kvinnor som uppger att de har stort förtroende för henne.
Ebba Busch Thor (KD)
Ganska/mycket stort 12% +1
Ganska/mycket litet 53% -3
KD-ledaren är föräldraledig på deltid för andra gången som partiledare vilket gör henne mindre synlig i media men frågan är hur mycket det påverkar. Skillnaden sedan december är marginell. Förklaringen till de låga siffrorna är snarare att hon leder ett parti som ligger stadigt parkerat under riksdagsspärren.
Gustav Fridolin (MP)
Ganska/mycket stort 12% +1
Ganska/mycket litet 62% +2
Krisen för Miljöpartiet är inte över och det bidrar till att ge de båda språkrören jumboplatsen i mätningen. Fridolin är nu den partiledare som flest väljare har litet förtroende för. Svårast har han med männen, 71 procent av de tillfrågade säger sig ha litet förtroende för utbildningsministern. Inte heller pensionärerna imponeras av Fridolin. Bara 6 procent av de mellan 65 och 79 år har förtroende för honom.
Isabella Lövin (MP)
Ganska/mycket stort 10% +-0
Ganska/mycket litet 51% -1
Åsa Romson fick lämna plats för den ”visionära realisten” Isabella Lövin för exakt ett år sedan och förhoppningen var att hon skulle ge partiet ett välbehövligt lyft i opinionen. Men så har det ännu inte blivit. De blygsamma tio procent som har stort förtroende för henne ger henne bottennoteringen i den här mätningen.