En person står framför en grå betongvägg täckt av färggraffiti, med höstlöv som ligger på marken. I bakgrunden syns en öppen dörr som leder in i en byggnad. Personen bär en ljusgrå jacka och en mörk skjorta.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ylva Jedebäck Lindberg, vd för Helsingevatten, framför ingången på vattentornet i Bollnäs. Hör henne berätta i videon om inbrottet. Foto: Rikard Berglin/SVT

Fortsatt uppmaning att koka vattnet i Bollnäs – ännu inget svar på prover

Uppdaterad
Publicerad

Invånare i Bollnäs uppmanas fortsatt att koka vattnet efter inbrottet i en vattenreservoar. Nu väntar alla på svaren på de prover som tagits för att undersöka vattenkvaliteten.

Samtidigt är polisen måna om att få in tips – men utredningsarbetet riskerar att försvåras av att övervakningskameror på platsen inte fungerar.

Sedan tidigt på söndagsmorgonen är ett VMA utfärdat om otjänligt vatten hos vattenbolaget Helsingevatten. Det efter att någon brutit sig in i en vattenreservoar. På måndagseftermiddagen uppmanas invånare ännu att koka vattnet i väntan på svar på de vattenprover som tagits. På Torsbergsgymnasiet i Bollnäs har en snabbfrys varit räddningen när skolan tvingades koka hundratals liter vatten till mat och dryck för eleverna.

Tack vare frysen gick det att snabbt kyla ner vattnet till drickbar temperatur.

– Barnen kommer inte att gå törstiga i dag heller, säger Anna Nyström, produktionsansvarig i storköket på gymnasiet.

På grund av risken för otjänligt vatten är Bollnäs sjukhus i stabsläge och fortsätter att bevaka händelseutvecklingen.

Polisen vill få tips

Samtidigt försöker polisen ta reda på vad som har hänt och är ”högst angelägna” om att få in all typ av information om inbrottet, som rubriceras som misstänkt sabotage. Både Säpo och polisens nationella operativa avdelning, NOA, är på grund av rubriceringen informerade om händelsen. Ingen misstänkt är ännu gripen.

Polisen vill gärna komma i kontakt med personer i området som kan ha haft tillgång till övervakningskameror. Det finns övervakningskameror vid reservoaren – men kamerorna fungerar inte.

– Det är gamla kameror och varför de inte fungerade vet vi inte, säger Ylva Jedebäck Lindberg som är vd för Helsingevatten.

ALT-text: En person i kökskläder står vid en stor metallkittel och skopar upp vätska med en sked. Kitteln är stor och rymmer flera metallredskap. I bakgrunden syns industriella köksutrustningar och en välorganiserad köksmiljö.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Anna Nyström, produktionsansvarig i storköktet på Torsbergsgymnasiet har fått koka många extra litrar vatten under måndagen. Hör henne i videon. Foto: Rikard Berglin/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.