Den misstänkta människohandeln kopplas till den lokal på Östermalm där ett antal män greps för sexköp den 14 maj, däribland tv-profilen.
– Det finns en koppling till den adressen, där den här insatsen gjordes, säger kammaråklagare Paulina Brandberg som nu leder utredningen vid Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet.
Åklagarmyndigheten vill i dagsläget inte ge någon ytterligare information om vad dessa kopplingar består i.
Gripna på flygplats
Männen är i 30-årsåldern och är medborgare i Rumänien. De greps på Skavsta flygplats i fredags.
– Det fanns både en flyktfara och en så kallad kollosionsfara, en risk att de kunde påverka utredningen samt en risk för fortsatt brottslighet, säger Paulina Brandberg.
Männen är misstänkta för grovt koppleri i bland annat Stockholm och människohandel i bland annat Stockholm och Nyköping. Båda männen nekar till brott.
– Jag kan säga att det är ett flertal kvinnor som vi menar kan vara målsägande i det här ärendet. Men hur många de är och deras identitet kan jag tyvärr inte gå in på. Ursprungsland kan jag inte heller gå in på, säger Brandberg.
Erkände sexköp
Misstanken om människohandel har lett till att även utredningen mot tv-profilen har lämnats över till Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet, som hanterar alla ärenden om misstänkt människohandel hos Åklagarmyndigheten.
Tv-profilen intervjuades i tv efter att han greps och erkände då att han köpt sex.
Uttalandet resulterade i flera anmälningar om oaktsam våldtäkt.
Tv-profilen togs på bar gärning när polisen slog till mot flera sexköpare på Östermalm och i Vasastan den 14 maj. Totalt lagfördes elva män i razzian, enligt tidigare uppgifter i SVT.
Insatsen leddes av Norrmalmspolisen. På plats vid razzian var även polisens ungdomsgrupp, människohandelsgrupp och socialförvaltningen.
Fakta sexualbrott
Fällande domar där köp av sexuella tjänster är huvudbrottet
2018 279 st
2017 194 st
2016 270 st
2015 282 st
2014 260 st
2013 238 st
2012 319 st
2011 350 st
2010 336 st
Sedan den 1 juli 2018 har Sverige en sexualbrottslagstiftning som bygger på frivillighet – är det inte frivilligt så är det olagligt. Domstolarna ska särskilt beakta ”om frivillighet har kommit till uttryck genom ord eller handling eller på annat sätt”.
Två nya brott har också införts: oaktsam våldtäkt och oaktsamt sexuellt övergrepp. Det innebär att gärningspersonen kan dömas för exempelvis våldtäkt – även om det inte en sådan avsikt – om personen varit grovt oaktsam i frågan om den andra deltar frivilligt eller inte.
Källa: Brå, Åklagarmyndigheten