Foto: Anders Strömquist/SVT

Frågor och svar med rovdjursexperten Michael Schneider

Publicerad

Rovdjursexperten Michael Schneider svarade på tittarnas frågor i Den stora älgvandringen-chatten. Här finns alla frågor och svar samlade.

Fet text = Tittarfråga

Brödtext = Michael Schneiders svar

Den stora älgvandringen

Vilket djur är den största faran för älgarna (bortsett människan)?

Här i området är det nog björnen som kan ta älgkalvar nä de är små; längre söderut i Sverige ä det vargen; men människans har störst påverkan på älgarna.

Finns det varg i området? Borde ha fastnat i någon kamera tycker jag.

Det finns inga bofasta vargar i området, däremot kan vandringsvargar dyka upp ibland.

Vandrar björnar eller hur stora revir har de?

Björnar har revir som är mellan ca 100 och ca 400 kvadratkilometer stora.

Har sett björnungar som kalasa på gräs, när går dom över till rovdrift?

Björnar är allätare och tar det som finns; på våren är det många myrstackar som besöks, på sommaren är det mycket växtlighet som äts, på hösten är det mest bär som konsumeras.

Finns det lodjur runt Kullberg?

Det finns det nog; gå in på rovbase.se och titta där.

Nu när björnen är nyvaken, står älg högt på menyn då?

Så här års kan björnar besöka rester av döda älgar som de hittar i skogen, men under försommaren kan de äta en del älgkalvar så länge dessa är små.

Hur stora älgar kan en björn ta?

Det beror på björnen, hur stor den är och hur självsäker den är; en stor björnhanne kan nog ta vilken älg som helst, men vuxna älgar tas inte särskilt ofta av björnar.

Björnar äter dom myror och skalbaggar?

Ja, björnar äter mycket myror på våren och de kan även gräva upp bon av jordgetingar; däremot inte så många skalbaggar, eftersom de vanligtvis inte förekommer i större ansamlingar.

Vi har fått beskrivet för oss av älgforskarna att älgar kan ha olika ”personligheter”. Gäller det rovdjur också?

Ja, i allra högsta grad.

Hur gammal blir en björn?

Om en björn inte blir skjuten innan dess så kan den bli upp emot 30 år gammal; med den omfattande jakten som bedrivs under senare år så blir björnarna i genomsnitt bara omkring 5-6 år gamla, om jag nu minns forskarnas siffror rätt.

Hur långt söderut finns Björn i Sverige?

Honor finns ner till norra Värmland, men unga hanar kan röra sig längre söderut också.

Har koll på hur mycket av rovdjur och vilka sorter det finns i området?

Att inventera rovdjur är en uppgift som varje länsstyrelse har; varg, björn, järv, lodur och kungsörn inventeras varje år; gå i på rovbase.se och titta där eller kontakta din länsstyrelse för senaste inventeringsrapporten.

Har ju sett havsörn en del gånger i detta program. Namnet säger ju att de inte borde hålla till såhär långt in i inlandet. Brukar havsörnar finnas normalt i inlandet, eller är det helt enkelt att det är älven som gör att den vandrat inåt i landet?

Det finns en hel del havsörn kring stora sjöar även i inlandet, främst i Norrbotten; det är inte havet i sig som de behöver, utan vatten.

Vilka av Sveriges rovdjur kan riva en älg?

Björn och varg, även ensamma sådana, kan ta vuxna älgar; älgkalvar kan även tas av lo och järv, men sannolikt sker detta inte särskilt ofta.

Tror du at det har vært firbeinte Rovdjur i nærheten under ”Elgvandringen”?

Det tror jag; vi vet att det finns järv, björn och sannolikt även lo, om inte i närheten av kamerorna så i alla fall i ett större område runtomkring; någon enstaka varg på sin vandring genom norra Sverige skulle också kunna dyka upp, men dessa är få.

Hur ser det ut för lodjuen? Ökning/minskning? Mår våra svenska lodjur bra?

Lodjuren minskar i norra Sverige och ökar i söder; i mellersta delen av landet finns det rätt många, även om det går lite upp och ner mellan åren.

Michael om en björn står på bakbenen är den nyfiken av säg då ?

En björn står på bakbenen för att bättre kunna höra, se och förnimma lukter – det kanske kan kallas för nyfiken?

Nu när björnen är nyvaken , är den ju väldigt hungrig , står älg högt på menyn?

Den behöver inte vara vrålhungrig när den vaknar, det beror på hur tjock den var när den lade sig hösten innan. Det händer att björnar som har vaknat ligger kvar några dagar vid idet inna de ger sig av. Björnen äter älgkött på våren, men det är mest rester av döda älgar som den hittar; annars står myror högt på menyn

På vissa ställen finns ju kända revir med vargar. Finns det även här där älgarna vandrar på bägge sidor av älven?

Nej, det finns ingar vargrevir i området; närmaste vargflock finns i södra delen av Jämtland och Västernorrland.

Undrar om björnar är nattdjur o sover på dagarna?

Björnar är mest aktiva under gryning och skymning, de vilar på dagen men kan också göra det mitt på natten.

Hur ska man göra på bästa sätt om man möter en björn i skogen? Man har hört många olika varianter såsom spela död, tala lugnt med björnen och slänga något klädesplagg

Det finns en film på Youtube som heter ”Björnens rätta ansikte” titta på den, där finns många svar.

Järv var har dom sina bon. Hur ser deras föda ut. Hur många ungar har dom. Lever dom i par eller ensama?

Järvhonor lever ensamma och föder sina ungar i snögrottor, så kallade lyor, tidigt på våren; familjen håller ihop över somamren, hanen besöker lyan ibland men tar inte hand om ungarna

Hur många fjällrävar finns det, skjuts det rödrävar för att värna om fjällräv?

Jag har inte koll på fjällrävarna riktigt, eftersom de inte räknas till de stora rovdjuren, men det finns omfattande bevarandeprogram för den arten både i Norge och Sverige. Bland annat utfodrar man fjällrävarna på vissa ställen och man betalar skottpengar för rödrävar som skjuts i vissa fjällområden, eftersom rödräven kan döda eller dränga undan fjällräven

Har du någon förklaring till så otroligt få kalvar i år? De första åren kom ofta ko med två kalvar. I år många kor helt utan kalv och bara en kalv på de få kor som setts.

Det är en komplex fråga varför det finns få älgkalvar i vissa områden och vissa år; om det finns många björnar i relation till antalet älgar i ett visst område så kan björnar ta en del eller många av kalvarna, men även andra faktorer spelar in här.

Hur många järvar finns det i Sverige, och hur arbetas det för att bibehålla en livskraftig stam?

Det finns omkring 650 järvar i Sverige och det arbetas mycket intensivt med denna art, både på länsstyrelserna i norra delen av landet och inom svenska järvforskningsprojektet. De stora frågorna är problembilden kring järv inom rennäringen och ökningen av järvstammen i Mellansverige, utanför renskötselområdet.

Hur arbetas det med att behålla, och skydda Sveriges olika rovdjur?

Riksdagen har bestämt att det ska finnas livskraftiga stammar av de stora rovdjuren i landet och det arbetas med deras bevarande på bland annat länsstyrelserna runtom i landet, på Naturvårdsverket och i en rad forskningsprojekt.

Räknas huggorm som rovdjur och vad är dom rädd för?

Till levnadssättet är huggormar rovdjur, men de hör inte till den gruppen av djur som i klassificeringen av djuren betecknas som rovdjur; dit hör bara en lång rad däggdjur.

Lodjur, hur lever de i sitt revir? Går de runt i cirkel över längre tid eller kors och tvärs? Eller? Har hört lite olika. (Bor bland älg, rådjur och katt och såg lospår i vintras)

Lodjur brukar besöka olika delar av sitt revir ganska regelbundet, så man kan säga att de går runt där. Därför brukar de komma tillbaka till samma del av reviret med några veckors mellanrum.

Chatten ägde rum i Duo-appen och på SVT Play fredagen den 6 maj.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Den stora älgvandringen

Mer i ämnet