Fridolin vill också framställa det som betraktas som ett av Miljöpartiets största nederlag i regeringsställning – försäljningen av Vattenfalls tyska brunkolsgruvor – som en seger.
– Vi drev stenhårt att vi skulle behålla brunkolsgruvorna för att avveckla dem. Vi lyckades inte men då gav vi Isabella Lövin ett tydligt uppdrag till EU: att priset på utsläpp skulle öka så mycket att gruvorna blev olönsamma. Och nu har det tjeckiska bolaget som köpte dem meddelat att de kommer nog inte att öppnas, säger Gustav Fridolin och tillägger:
– Det här är svensk politiks minst uppmärksammade seger, att det här kolet stannar i marken.
”När det gäller backar de andra undan”
Men väljarna verkar inte lika nöjda som du, för ni balanserar på riksdagsspärren?
– Ja så är det. Det har varit tufft. En anledning är att vi inte tillräckligt tydligt visat att miljöpolitik är fajter. Det är lätt för politiker att komma undan med att ”alla bryr sig om miljön”, men när besluten ska fattas om flygskatt eller höghastighetståg, då backar de andra partierna undan, säger Gustav Fridolin.
På frågan om att än en gång ge sig in i en regering med Socialdemokraterna säger han att det blir en förhandlingsfråga. Han konstaterar att det är tydligt att de tycker olika i bland annat migrationspolitiken.
”Mycket av S politik går vi inte med på”
Vad är det för fel på den migrationspolitik som S har presenterat?
– En del av förslagen skulle drabba människor hårt, som att inte få återförenas med sin familj och att villkora bistånd. De vet att mycket av den här politiken går vi inte med på. Den är till stora delar sådant som de inte har fått igenom i regeringen.
Tror du att S vill regera med ett fyraprocentsparti som bara bråkar?
– Vi ska inte vara ett fyraprocentsparti och inte bara ett som bara bråkar, säger Fridolin som inte svarar direkt på frågan utan säger att MP lägger sina politiska förslag inte för att vara i opposition mot S utan för att lösa problem.
Vill fortsätta i politiken
Gustav Fridolin gör nu sin sista valrörelse som språkrör för Miljöpartiet, eftersom dessa byts ut med 9-10 års mellanrum.
– Det känns bra, annars hade jag inte suttit här, säger Gustav Fridolin som tror att hans parti kommer att kunna bli större i höstens val än de blev i senaste valet när de fick 6,9 procent. Och att han själv kommer att göra många fler valrörelser, om än inte som språkrör.