Båda partierna har svaga siffror i opinionsmätningarna och Miljöpartiet balanserar på fyraprocentsspärren. Annat var det i maj 2014, när MP fick 15 procent av rösterna i EU-valet.
– Då sågs Miljöpartiet som ett parti på uppgång, ett modernt parti som lockade unga väljare och som Socialdemokraterna gärna ville vara med. Nu är läget lite av det motsatta. Miljöpartiet är snarast ett sänke för Socialdemokraterna, som går mer åt gråsossehållet, säger Mats Knutson.
Det verkar alltså som att Socialdemokraterna med senaste tidens utspel om skärpt migrationspolitik och lag och ordning vill visa att partiet går sin egen väg?
– Ja båda regeringspartierna är tydliga med att de går till val var för sig. Och det kommer säkert fler förslag från S som ytterligare kan vidga klyftan, säger Mats Knutson.
”Alltid ganska långt ifrån varandra”
Journalisten Maggie Strömberg, som skrivit boken ”Vi blev som dom andra” om Miljöpartiet, menar dock att Miljöpartiet och Socialdemokraterna alltid har stått ganska långt ifrån varandra, även när de bildade regering.
– Båda har kompromissat, men Miljöpartiet har kompromissat mest, säger hon.
Vilka kompromisser tror du har varit svårast att göra för MP?
– Den tillfälliga migrationslagen och så försäljningen av Vattenfalls brunkolsverksamhet.
Strategin: Prata miljö och klimat
Vad behöver Miljöpartiet satsa på för att stärka sin egen profil gentemot Socialdemokraterna?
– Det tydligaste är ju migrationspolitiken, där MP verkligen vill visa sin inställning. Men samtidigt kan man notera att de numera pratar mindre om den frågan. Deras strategi är att prata miljö och klimat, de frågor som är utmärkande för partiet, säger Maggie Strömberg.
Har MP behov av att förändra sin politik i något avseende, som en anpassning till förändringar i väljaropinionen?
– De har redan anpassat sig en del, till exempel gällande krav på straffskärpningar och skärpta terrorlagar. Mer än så kommer de knappast att ändra politiken i auktoritär riktning, då får de svårt med trovärdigheten där eftersom de ofta tyckt tvärtom, säger Maggie Strömberg.
Stökig start för regeringen
Det har varit en lång och bitvis hård resa för regeringen sedan valet 2014. Den första budgeten föll i riksdagen, sedan kom Decemberöverenskommelsen som dock inte blev långlivad.
– Det var rörigt och det skadade förtroendet för regeringen och för Socialdemokraterna. Regeringen var svag och det ledde till en rad olika nederlag och bakslag. Nu försöker Socialdemokraterna reparera den bilden, säger Mats Knutson.
Flyktingkrisen 2015 ledde till en skärpt migrationspolitik och ett gråtande MP-språkrör på presskonferensen om de nya reglerna.
Men i år fick MP igenom sitt förslag om uppehållstillstånd för ensamkommande.
”S inte vana att tvingas genomföra andras politik”
– Socialdemokraterna ville inte detta från början, det var långa förhandlingar. Om partiet vill skärpa invandringspolitiken, så är den här uppgörelsen till skada för dem. Den skadar också bilden av partiets regeringsduglighet. De är inte vana att på allvar tvingas genomföra andra partiers politik. Detta är första mandatperioden i modern tid som de tvingats göra det, säger Mats Knutson.
Agenda söndag 13 maj
Veckans Agenda gästas av Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin som bland annat ska svara på hur MP ska markera avstånd mot S inför valet. Det blir också reportage om vad som hänt med MP efter att de kom i regeringsställning. SVT2 och SVT Play kl 21.15 söndag 13 maj.