Ett steg i S frigörelse från MP

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Regeringens beslut om slutförvar av använt kärnbränsle är ett viktigt steg i Socialdemokraternas frigörelse från Miljöpartiet. Samtidigt undanröjer regeringen med dagens beslut risken för ännu en misstroendeomröstning i riksdagen.

Mats Knutson

Inrikespolitisk kommentator

I augusti lät det på dåvarande miljö- och klimatministern Per Bolund (MP) som att ett beslut om slutförvaret bara låg några månader bort. När samme Per Bolund uttalar sig idag låter det som att hans parti inte hade några tankar som helst på att vara med och fatta ett sådant beslut. I så fall hade regeringen inte kunnat fatta det beslut som togs idag. Frågan om slutförvaret av använt kärnbränsle hade blivit ännu en komponent i debatten om energiförsörjningen, som den senaste tiden blivit allt viktigare för både politiker och väljare. En fråga som också kan få betydelse i valrörelsen i höst.

Med dagens beslut vrider regeringen alltså ett viktigt potentiellt vapen ur oppositionens hand. Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni hyllar till exempel beslutet som ”fantastiskt”.

Men dagens beslut är inte bara en del av energifrågan. Det handlar också om Socialdemokraternas relation med Miljöpartiet. Efter sju år av S/MP-regering har oppositionen till höger planerat en valrörelse där mycket av kritiken handlar om Socialdemokraternas beroende av Miljöpartiet. Det blir betydligt svårare när vi nu ser öppna konflikter mellan Miljöpartiet och Socialdemokraterna.

Därför är troligen både statsminister Magdalena Andersson (S) och miljö- och klimatminister Annika Strandhäll (S) ganska nöjda med hur onsdagen utvecklade sig.

Bolund: ”Ansvarslöst”

Miljöpartiets språkrör Per Bolund kallar beslutet ”ansvarslöst” och riktar hård kritik mot regeringen. Det skapar en ny konfliktyta med Miljöpartiet som Socialdemokraterna tror sig kunna vinna på. Efter åren i regeringsställning har S-strateger sett Miljöpartiet som en växande belastning. Målet har därför varit att distansera sig från Miljöpartiet inför höstens valrörelse. Nu gör Per Bolund en viktig del av det jobbet.

Frågan om slutförvar av använt kärnbränsle har utretts och diskuterats i över 40 år. En ansökan från Svensk Kärnbränslehantering (SKB) lämnades in 2011 och 2018 hamnade frågan på regeringens bord. Förra hösten tilltog kritiken mot regeringen för att den inte fattat beslut i frågan. Oppositionen till höger hotade med en misstroendeomröstning om inte saken avgjordes. Dagens beslut innebär alltså också att regeringen nu undanröjer risken för ännu en misstroendeomröstning i riksdagen.

Är då frågan slutligt avgjord i och med dagens besked från regeringen? Både ja och nej. Det finns en bred majoritet i riksdagen för det beslut som fattats idag, men räkna med att Miljöpartiet kommer att fortsätta att kritisera det. Räkna också med kritik från olika miljöorganisationer och enskilda forskare som anser att metoden med kopparkapslar inte är tillräckligt säker.

Processen

Dessutom ska Miljö- och markdomstolen nu avsluta prövningen och sedan meddela tillstånd och närmare villkor för processen.

När tillståndet börjar gälla kommer också Strålsäkerhetsmyndigheten att pröva varje steg av uppförandet av slutförvaret.

Om 70 år, när slutförvaret är klart och alla kapslar med kärnavfall har deponerats, ska den regeringen som sitter då dessutom fatta ett slutgiltigt beslut om slutförvaret kan förslutas permanent.

Ytterst är det här beslutet politiskt och mycket kan hända under 70 år, både politiskt och när det gäller den teknisk utvecklingen. Kommande regeringar och politiska majoriteter i riksdagen kan alltså fatta andra beslut än de som tagits idag om det svenska slutförvaret.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.