I nästa vecka kommer regeringens utredning, som vill begränsa möjlighet till vinster för företag i vård skola och omsorg. Delar av innehållet är känt, och på måndagen erfor SVT Nyheter att utredningen föreslår ett vinsttak på 7 procent av det investerade kapitalet.
Juridisk strid
Men den juridiska striden om vinstbegränsning fortsätter, när fackförbundet kommunal hävdar att vinstbegränsning är fullt möjligt och lagligt.
Förra året skrev jurister på uppdrag av svensk näringsliv en rapport, där de kom fram till att det är olagligt att begränsa vinster i välfärden. Det fanns hinder både i svensk rätt och EU-rätten som skulle göra sådana drastiska ingrepp i affärsverksamheten omöjliga, menade professor Lars Henriksson på Handelshögskolan, som utrett frågan.
”Inte olagligt”
Men kommunalarbetarförbundets jurist Oskar Taxén har granskat samma fråga och kommer fram till en annan slutsats.
– Vi har synat argumenten som Svenskt Näringsliv fört fram, men vi ser ju att det finns inga hinder eller att det skulle vara olagligt att reglera de här frågorna, säger Oskar Taxén till SVT Nyheter.
Lars Henriksson betonar att hans utredning gjordes för nästan ett år sedan då ingenting om innehållet i Välfärdsutredningen var klart. Men han vidhåller i dag att det finns stora juridiska problem.
– Jag har svårt att se att man kommer igenom med detta rent rättsligt, det finns rättsliga hinder för att genomföra de här åtgärderna. Dessa måste man komma över innan det kan bli aktuellt med vinstbegränsningar.
Båda juristerna hävdar att de svarat på juridiska frågor. Men båda landar ändå i slutsatser som går i den riktning som deras uppdragsgivare driver politiskt.
Försämrade affärsmöjligheter
Kommunalarbetarförbundets jurist menar att det skall vara politiker och inte jurister som bestämmer hur skattemedel används. Han menar att det är troligt att en vinstbegränsning kommer kräva att man ger ekonomisk ersättning till företag som ser försämrade affärsmöjligheter och väljer att lägga ner.
Något som kan bli extra kostsamt i större verksamheter som sjukhus, där det finns stora investeringar som bygger på marknadsförutsättningar som ändras om man begränsar vinsten. Och det är kostnader man får ta, tycker han:
– Praxis i sådana här mål är att man skall få en rimlig kompensation för den förändringen, säger Oskar Taxén.
Ense om ersättning
I frågan om att de påverkade företagen måste få ersättning verkar juristerna tämligen överens. Kompensation är ett av hindren man måste lösa, menar juridikprofessor Lars Henriksson.
– Det finns en överhängande risk att om vi går in och reglerar inskränkningar i egendom och näringsfrihet, kan det leda till att man vill ha ersättningar för det.