Manifestation i Stockholm mot vinster i välfärden. Foto: ANDERS WIKLUND / TT

SVT erfar: Vinsttaket blir sju procent

Uppdaterad
Publicerad

Regeringens omstridda välfärdsutredning kommer att föreslå ett vinsttak på sju procent på investerat kapital för företag inom vård, skola och omsorg, erfar SVT. Dessutom föreslås årliga kontroller av vart företagens vinster tar vägen.

Malmös tidigare kommunalråd, socialdemokraten Ilmar Reepalu, har haft regeringens uppdrag att utreda hur finansieringen av privata välfärdstjänster inom vård skola och omsorg ska regleras. Enligt vad SVT Nyheter erfar kommer utredningen att föreslå ett vinsttak på 7 procent plus statslåneränta på investerat kapital. Vinsttaket kommer enligt utredningen att gälla alla former av bolagskonstruktioner.

Handlar om flera miljarder

För att kontrollera att välfärdsföretagen inte tar ut så kallade övervinster föreslås att Skolinspektionen och Inspektionen för vård och omsorg får ett nytt uppdrag att årligen granska de privata företagens årsredovisningar.

Enligt välfärdsutredningens beräkningar skulle den föreslagna vinstbegränsningen leda till att flera miljarder kronor som i dag årligen går till vinst, istället går tillbaka till verksamheten.

Vill ha konsekvensanalyser

Regeringen ser det som mest akut att reglera vinster inom skolområdet och kommer att bjuda in den borgerliga alliansen till samtal när utredningen har presenterats den 8 november.

– För min del är det viktigt att vi har genomarbetade förslag och konsekvensanalyser där vi vet om det här kommer att ge effekt. Kommer det att leda till att skattebetalarnas pengar faktiskt går till lärare, eller kommer det bara att vara mer administration och mer detaljstyrning av lärarnas verksamhet? Det vill jag inte se, säger civilminister Ardalan Shekarabi (S)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.