• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Huvudentrén vid Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge. Foto: Helena Landstedt/TT

Fyra nya bekräftade coronafall i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Fyra personer har konstaterats smittade av coronaviruset i Sverige på fredagen. Det rör sig om en person i Region Uppsala, en i Region Jönköping och två i Region Stockholm. Det totala antalet bekräftade fall i Sverige är nu elva.

De två personerna i Stockholm har kopplingar till det fall som bekräftades i huvudstaden under torsdagen, och har hittats genom aktiv smittspårning, uppger Region Stockholm i ett pressmeddelande. De både vårdas isolerat på Karolinska Universitetssjukhusets infektionsklinik.

– De tre personer som vårdas i region Stockholm har samtliga visat på lindriga symptom, deras läge är stabilt, de vårdas isolerat på Karolinska sjukhusets infektionsklinik, säger Per Follin, smittskyddschef, region Stockholm.

Coronapandemin

Vilken vård får de som drabbats av coronavirus?

– Det finns ingen botande behandling, det handlar mer om omvårdnad och att ge till exempel febernedsättande, säger Per Follin.

Tros ha haft få kontakter

I Jönköping handlar det om en man i 50-årsåldern som återvänt efter en resa till norra Italien.

– Vi tror att han haft mycket få kontakter, även under resan hem till Sverige, säger smittskyddsläkare Malin Bengnér till SVT Nyheter Jönköping.

Mannen vårdas på infektionskliniken i Jönköping och smittspårning pågår. Han har milda symptom.

Den smittade personen i Uppsala har varit i Iran, och vårdas på Akademiska sjukhuset.

Tegnell: Ser lugnt ut

Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten, säger i en intervju med SVT Nyheter att de nya fallen hittats snabbt och effektivt av regionerna och smittskydden.

– Det ser lugnt ut så här långt, man har bra kontroll på de här fallen och gör en aktiv smittspårning. Än så länge håller vi smittan borta från Sverige, de här enskilda fallen har vi sagt kommer att komma. Det viktiga är att vi hittar dem tidigt, smittspårar dem och hindrar fortsatt spridning i samhället, säger han.

Tror ni att det kommer öka?

– Ja, det är väl hyfsat sannolikt att det kommer flera fall under de närmaste dagarna och veckorna, med tanke på smittspridningen i Italien där uppenbarligen ganska många svenskar exponerats. Så länge vi hittar dem snabbt, smittspårar och ha dem under kontroll är vår bedömning att vi kan hålla smittan borta ett tag till.

”I dagsläget riskerar man inte att smittas”

Ni har sagt att risken att bli smittad i Sverige om man inte befunnit sig i riskländer är låg. Ser det likadant ut i dag?

– Ja. Det finns ingen anledning att tro något annat. De fall som kommit hit har nyligen kommit hit. Regionerna har bra koll på vilka de haft kontakt med, och vi ser ingen smitta utan direkt koppling till resor utomlands. I dag har vi ingen vidare spridning i Sverige. Vi följer läget väldigt noga tillsammans med regionerna, men i dagsläget riskerar man inte att smittas i Sverige, säger Anders Tegnell.

Läkarförbundet har i dag riktat kritik mot Folkhälsomyndigheten. Vårdanställda är kritiska mot budskapet om att Sveriges beredskap att hantera sådana här större utbrott är bra, och menar att så ser det inte ut. Vad säger du om den kritiken?

– Den kritiken måste i första hand riktas mot sjukvårdsledningarna i respektive region. Vi diskuterar inte situationen ser ut i dag, med de dagliga problem man uppenbarligen har, utan i första hand handlar det om sjukvårdens och regionernas förmåga att ställa om sin vård på ett väldigt radikalt sätt och skjuta upp väldigt mycket av det som kan skjutas upp, och hantera en ny grupp av patienter. Det är en helt annan fråga än de dagliga problemen man har i sjukvården.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet