Heidi Stensmyren, ordförande i Sveriges läkarförbund, säger till SVT Nyheter att bra beredskap och förmåga att mobilisera inom hälso- och sjukvården finns, men att marginalerna är små i det ansträngda läge som redan i dag råder både i sjukhusvården och i primärvården.
– Vi har ett ansträngt läge med få vårdplatser. Det skulle bli problem med vårdplatser även om det handlade om en vanlig vinterkräksjuka.
Om sjukhusen skulle gå upp i förstärkningsläge frigörs vårdplatser. Inplanerade ingrepp och operationer prioriteras ned, enligt principen att den som är sjukast går först. Heidi Stensmyren menar att myndigheterna behöver agera, för att säkerställa att sjukvårdsmaterial och medicin finns.
– Man kan inte både äta kakan och ha den kvar, det behöver prioriteras och det behövs signaler från myndigheterna, så att antalet vårdplatser kan utökas. I dag har vi inte vårdplatser utifrån befolkningens behov, säger hon.
Splittrad information
Erik Salaneck, infektionsläkare på Akademiska sjukhuset i Uppsala, är kritisk till hur myndigheter har kommunicerat om det nya coronaviruset.
– Jag kan tycka att det har varit splittrad information från Folkhälsomyndigheten avseende risken. Man har sagt väldigt tydligt att det är låg risk att det ska ske smittspridning inom Sverige. Men vi måste vara förberedda på ett scenario som är värre än det som är mest sannolikt, säger han till SVT Nyheter.
Erik Salaneck anser att Folkhälsomyndigheten har hänvisat till att vi har ett väldigt effektivt smittskyddssystem i Sverige.
– Men det har ju skett okontrollerad smittspridning i länder som har ett välutvecklat sjukvårdssystem, som Sydkorea och Italien. Sydkorea har nog en av de bättre beredskaperna i världen eftersom de tidigare har råkat ut för större smittutbrott.
Han syftar på mers-utbrottet 2015 som är närbesläktat det nya coronaviruset.
– Sydkorea sparar inte på krutet och där ser vi samtidigt en mycket oroväckande smittspridning. Kan det hända där kan det dessvärre hända här, därför måste vi ha en beredskap. Sedan kan man alltid hoppas på att man inte behöver använda beredskapsplanen, men har man ingen plan blir det svårt.