1. Skillnader i vården
Psykiska problem kopplas oftare ihop med kvinnor än med män, något som kan leda till skillnader både när det gäller hur män och kvinnor beskriver sina besvär och hur de bemöts av läkare.
– Jag tror att män i snitt är underbehandlade för utmattningssyndrom – även om jag inte tror att mörkertalet är så stort att det skulle förändra att det främst är en kvinnosjukdom, säger Kerstin Jeding, psykolog vid Stressmottagningen i Stockholm.
2. Biologiska orsaker
De rent biologiska skillnaderna, som olika hormoncykler, skulle kunna göra att kvinnor och män reagerar olika på stressade situationer, enligt forskning.
– Det anses lite kontroversiellt och det kan vara en orsak till att det inte forskas så mycket på just det området, säger Kerstin Jeding.
3. Könssegregering på arbetsmarknaden
Sjukfrånvaron på grund av stress är betydligt högre inom vissa branscher, ofta vård, skola och omsorg, där många kvinnor jobbar.
– Något som talar för att det här är en stor faktor är att män i kvinnodominerande yrken har samma risk och är lika sjuka, säger Kerstin Jeding.
4. Skillnad i ansvar och arbetstid
När man räknar arbete både i hemmet och på arbetsplatsen, så har kvinnor högre total arbetsbörda enligt forskning.
– Kvinnor upplever ofta att de blir projektledare. Även om vi delar mer av hushållsarbetet så är det ofta kvinnor som måste se till att det blir gjort.